Πολύποδες Στομάχου

Τι είναι οι πολύποδες στομάχου

Οι πολύποδες στομάχου περιλαμβάνουν μια ευρεία ομάδα αλλοιώσεων του στομάχου. Η κατηγοριοποίηση τους περιλαμβάνει πολλά είδη πολυπόδων και στηρίζεται κυρίως στην ανατομική τους προέλευση, δηλαδή από  ποιο στρώμα ή στιβάδα του τοιχώματος του στομάχου εξορμώνται.

Μια αδρή κατάταξη είναι αυτή που αφορά στους βλεννογονικούς πολύποδες στομάχου (κυστικοί πολύποδες θόλου, υπερπλαστικοί, αδενωματώδεις) και οι μη βλεννογονικοί  πολύποδες στομάχου (π.χ GIST, λειομειώματα, λιπώματα, έκτοπο πάγκρεας, γαστρικά καρκινοειδή, φλεγμονώδεις ινώδεις πολύποδες) όπου οι πολύποδες εξορμώνται από βαθύτερα στρώματα του στομάχου.

Πολύποδες στομάχου διάγνωση

Η εξέταση εκλογής για τους πολύποδες στομάχου είναι  η γαστροσκόπηση και η λήψη ιστολογικής εξέτασης που δίδει τις πληροφορίες για την κατάλληλη θεραπευτική απόφαση.

Σημαντικές ωστόσο πληροφορίες για τους πολύποδες στομάχου δίνονται και με το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, όπου αναδεικνύεται πολύ αξιόπιστα η στιβάδα από την οποία προέρχεται ο πολύποδας και με βάση αυτήν την πληροφορία, αλλά και το μέγεθος του πολύποδα αποφασίζεται η αφαίρεση του ή παρακολούθηση του.

Οι κυστικοί πολύποδες αποτελούν τη συχνότερη μορφή πολυπόδων στομάχου και δύναται να παρατηρηθούν έως και στα 20 % των διενεργηθέντων γαστροσκοπήσεων.

Είναι καλοήθεις επιθηλιακοί πολύποδες που πρακτικά δεν εξαλλάσσονται σε καρκίνο, ωστόσο χρειάζεται παρακολούθηση ως προς το μέγεθος και την πιθανότητα μη ορατής  απώλειας αίματος σε κάποιους ασθενείς.

Οι πολύποδες στομάχου μπορεί να είναι σποραδικοί, να σχετίζονται όμως και με λήψη αναστολέων αντλίας πρωτονίων και να απαντώνται στα πλαίσια του συνδρόμου της οικογενούς αδενωματώδους  πολυποδίασης. Μπορεί να είναι επίπεδοι ή έμμισχοι, συνήθως μικρότεροι των 2cm και συχνότερα εντοπίζονται στο άντρο.

Μεγαλύτεροι πολύποδες που συνήθως ανευρίσκονται  στο στόμαχο είναι οι φλεγμονώδεις  πολύποδες που αναπτύσσονται συνήθως στο άντρο του στομάχου με μικρό κακόηθες δυναμικό, αλλά λόγω μεγέθους και κινδύνου αιμορραγίας συνήθως αφαιρούνται ενδοσκοπικά.

Τα αδενώματα του στομάχου είναι νεοπλάσματα και σπάνια είναι συμπτωματικά, όπως  αναιμία, ή  ενεργός αιμορραγία και απόφραξη γαστρικής εξόδου, και παρατηρούνται σε πολύποδες μεγαλύτερους του 1cm. Θεωρούνται  πρόδρομοι του γαστρικού καρκίνου και πρακτικά ταξινομούνται και αντιμετωπίζονται όπως οι πολύποδες παχέος εντέρου.

Πιο σημαντικοί είναι οι πολύποδες που αναπτύσσονται από τα κατώτερα στρώματα  του βλεννογόνου του στομάχου, όπως τα λειομυώματα ή τα GIST (Gastro Intestinal Stromal Tumors) ή τα καρκινοειδή του στομάχου.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για αθροίσεις κυττάρων συγκεκριμένης κυτταρικής αρχής όπου σχηματίζουν μορφώματα και ανάλογα με το μέγεθος τους θα πρέπει να παρακολουθούνται ή και να αφαιρούνται αν είναι μεγέθους άνω των 2-3 cm για τον κίνδυνο κακοήθους εξαλλαγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις που μπορούν βοηθήσουν περισσότερο  στην διάγνωση.

Πολύποδες στομάχου πώς αντιμετωπίζονται

Πριν την εφαρμογή της θεραπείας θα πρέπει να γίνει μια μελέτη με όλες τις διαθέσιμες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως γαστροσκόπηση, ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα και πιθανά και μαγνητική τομογραφία όπου μπορεί να δώσει επιπλέον πληροφορίες.

Στόχος της θεραπείας όπου απαιτείται, είναι η αφαίρεση του πολύποδα του στομάχου  συνήθως ενδοσκοπικά ή χειρουργικά σε υγιή όρια.

Η εξέλιξη στις ενδοσκοπικές τεχνικές επιτρέπει την αφαίρεση ευμεγεθών πολυπόδων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μέσω της γαστροσκόπησης.

Ωστόσο, όταν χρειάζεται η αφαίρεση να γίνει σε υγιή όρια και το μέγεθος της βλάβης είναι αποτρεπτικό για ενδοσκοπική μέθοδο θα πρέπει να εφαρμόζεται χειρουργική λαπαρασκοπική  μέθοδος από έμπειρο χειρουργό.

Η μέθοδος της ενδοσκοπικής διάγνωσης έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, ώστε με ειδικές τεχνικές όπως της χρωμοενδοσκόπησης ή της μεγενθυτικής ενδοσκόπησης μπορεί να ληφθούν ασφαλείς πληροφορίες για την πιθανό ενδεχόμενο κακοήθειας κατά την ώρα της εξέτασης. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας και παρέχονται άμεσα και έγκαιρα οι πληροφορίες που απαιτούνται για την κατάλληλη θεραπευτική απόφαση.

Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τους πολύποδες στομάχου όπως ενδοσκοπική αφαίρεση πολύποδα στομάχου, πολύποδας στομάχου συμπτώματα, αφαίρεση πολύποδα στομάχου, κακοήθης πολύποδας στομάχου,  πολυποδας και καρκίνος, διατροφή για πολύποδες στομάχου, πολύποδες στομάχου φυσική θεραπεία, διατροφή μετά από αφαίρεση πολύποδα στομάχου, γαστρικοί πολύποδες και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.