Πολύποδες Παχέος Εντέρου

Τι είναι οι πολύποδες παχέος εντέρου

Ο πολύποδας εντέρου παχέος είναι μια υπέγερση, μια προβολή του βλεννογόνου εντός του αυλού από παθολογικό ιστό. Υπάρχουν «πολύποδες» και πολύποδες. Πολύποδες δηλαδή που δεν εξελίσσονται, όπως οι υπερπλαστικοί, αλλά και πολύποδες που μπορεί να δημιουργήσουν καρκίνο, όπως τα αδενώματα.

Όλα τα αδενώματα δεν εξελίσσονται σε καρκίνο και όσοι τελικά εξελιχθούν, χρειάζονται αρκετά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των καρκίνων παχέος εντέρου σε μικρότερες ηλικίες και οι κατευθυντήριες οδηγίες από την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία συστήνουν έλεγχο από τα 45 έτη και μετά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Πολύποδας εντέρου παχέος διάγνωση

Οι πολύποδες παχέος εντέρου δεν προκαλούν συμπτώματα. Για να προκαλέσουν συμπτώματα θα πρέπει να είναι μεγάλου μεγέθους. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της πρόληψης ακόμα και με πλήρη απουσία συμπτωμάτων.

Για τη δημιουργία των πολυπόδων παχέος εντέρου καθοριστικό ρόλο παίζουν γενετικοί παράγοντες. Η λήψη του οικογενειακού ιστορικού πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σημαντικό. Με τη λήψη του σωστού και λεπτομερούς ιστορικού προσανατολίζεται ο γαστρεντερολόγος και αναλόγως συστήνει τον έλεγχο με κολονοσκόπηση στην κατάλληλη  ηλικία με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Κατόπιν η διάγνωση για τον πολύποδα εντέρου παχέος ολοκληρώνεται με την κολονοσκόπηση που είναι η μέθοδος χρυσής εκλογής για την ανεύρεση πολυπόδων, αλλά και την αφαίρεση τους συμβάλλοντας έτσι στη μείωση εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι κατηγορίες των πολυπόδων ανάλογα με τη μορφολογία τους:

  • μισχωτοί πολύποδες εντέρου παχέος, δηλαδή να έχουν ένα στενό μίσχο και μια πιο πλατιά κεφαλή,
  • άμισχοι πολύποδες εντέρου παχέος,
  • επίπεδοι πολύποδες εντέρου παχέος, που μόλις ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο φυσιολογικό βλεννογόνο

Οι πολύποδες εντέρου παχέος μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο του παχέος εντέρου, να είναι ένας ή περισσότεροι και ποικίλλουν σε μέγεθος από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά. Οι μεγαλύτεροι μπορεί να οδηγήσουν σε ορατή ή πιο συχνά μη ορατή απώλεια αίματος.

Όσο πιο μεγάλος ο πολύποδας, τόσο πιο πιθανό είναι να περιέχει καρκινικά κύτταρα. Εκτός από το μέγεθος και η μορφολογική εμφάνιση του πολύποδα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη κακοήθειας.

Για το σκοπό αυτό έχουν δημοσιευτεί μετά από πολλές μελέτες, ταξινομήσεις με βάση τις οποίες γνωρίζει ο γαστρεντερολόγος την επικινδυνότητα ενός πολύποδα κατά την ανεύρεση του με κολονοσκόπηση. (Kudo και Paris Classification)

Πολύποδας εντέρου παχέος, πώς αντιμετωπίζεται

Η αξία της κολονοσκόπησης στην ανεύρεση και στην θεραπεία των πολυπόδων παχέος εντέρου φαίνεται να είναι αναντικατάστατη. Υπάρχουν και απεικονιστικοί μέθοδοι ανεύρεσης πολυπόδων παχέος εντέρου, όπως η αξονική κολονοσκόπηση, ωστόσο στερούνται δυνατότητας παρέμβασης και αφαίρεσης του πολύποδα και επομένως αδυναμία ιστολογικής του τεκμηρίωσης.

Η καλύτερη λοιπόν, εξέταση για την ανεύρεση πολυπόδων παχέος εντέρου, αλλά και για την αφαίρεσή τους είναι η κολονοσκόπηση.

Στην κολονοσκόπηση, έπειτα από κατάλληλη προετοιμασία του εντέρου και χορήγηση ενδοφλέβιας καταστολής, εισάγεται ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας και προωθείται επισκοπώντας όλο το παχύ έντερο.

Η αφαίρεση των πολυπόδων παχέος εντέρου μπορεί να γίνει στην πρώτη κολονοσκόπηση ή σε δεύτερο χρόνο. Η αξιολόγηση της μορφής και της επιφανειακής δομής του πολύποδα από τον έμπειρο και καλά εκπαιδευμένο ενδοσκόπο είναι μείζονος σημασίας για τον τρόπο αφαίρεσης μιας αλλοίωσης (ενδοσκοπικά ή χειρουργικά). Πρωτίστως σημασία έχει η ασφάλεια του ασθενούς από πιθανές επιπλοκές και βεβαίως η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πολύποδα με τον καλύτερο τρόπο.

Διαχείριση του ασθενούς στην αφαίρεση πολυπόδων

  • Στους μικρούς πολύποδες η συνήθης πρακτική είναι να αφαιρούνται με μια απλή λαβίδα βιοψίας ή με μεταλλική βρόχο (θηλιά) χωρίς χρήση ρεύματος (cold snare technique)
  • Λίγο μεγαλύτεροι πολύποδες, αλλά μικρότεροι από ένα εκατοστό, αφαιρούνται με τον βρόχο, μια μεταλλική θηλιά που , περιβροχίζει τον πολύποδα και τον αποκόπτει ολοσχερώς με τη σύγκλειση του (cold snare technique).
  • Οι μεγαλύτεροι του ενός εκατοστού πολύποδες, που από άποψη τεχνικής είναι και πιο δύσκολοι, αφαιρούνται με τον ίδιο τρόπο, σε ένα ή περισσότερα τμήματα, με τη χορήγηση ρεύματος, που βοηθά στο κόψιμο του πολύποδα και καυτηριάζει τη βάση για να μην αιμορραγήσει.

Η αφαίρεση των πολυπόδων, η πολυπεκτομή, είναι εντελώς ανώδυνη. Όλοι οι πολύποδες μετά την αφαίρεση αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση.

Η επόμενη κολονοσκόπηση καθορίζεται από τα ευρήματα της 1ης και από το οικογενειακό ιστορικό.

Η πρώτη κολονοσκόπηση του ασθενούς είναι κριτικής σημασίας για την παρακολούθηση του ασθενούς στο μέλλον. Στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας έχει αναγνωρισθεί αυτή η σπουδαιότητα της αρχικής κολονοσκόπησης και με τον πολύ σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτουμε δίδεται η δυνατότητα στον ασθενή να έχει μια πλήρως διαγνωστική εξέταση.

Η  υψηλή ευκρίνεια των ενδοσκοπίων και οι ειδικές τεχνικές της χρωμοενδοσκόπησης και μεγεθυντικής ενδοσκόπησης μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε ακόμη και ελαχίστου μεγέθους πολύποδες συμβάλλοντας  αποτελεσματικά και έγκαιρα στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τους πολύποδες εντέρου παχέος όπως πολύποδες παχέος εντέρου συμπτώματα, πολύποδας παχύ εντέρου, καθαρισμός εντέρου, υπερπλαστικός πολύποδας παχέος εντέρου, αδενωματώδης πολύποδας παχέος εντέρου,            πολύποδας παχέος εντέρου αφαίρεση, πολύποδας εντέρου και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.