Ολισθαίνουσα Διαφραγματοκήλη

Τι είναι η ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη

Η ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη αποτελεί μέρος του στομάχου που ευρίσκεται ανατομικά άνωθεν των σκελών του διαφράγματος. Αποτελεί μια πολύ συχνή ανατομική παραλλαγή στον γενικό πληθυσμό. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν το ρόλο της διαφραγματοκήλης ως τον κύριο επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση πεπτικής οισοφαγίτιδας και η πλειονότητα των ασθενών με οισοφαγίτιδα έχει και διαφραγματοκήλη.

Έχει λοιπόν συνδεθεί η ύπαρξη  της διαφραγματοκήλης με παλινδρόμηση και οπισθοστερνικό καύσο.

Ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη συμπτώματα και διάγνωση

Καθώς το μέγεθος της διαφραγματοκήλης αυξάνεται, επιδεινώνεται προοδευτικά και η ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και κατά συνέπεια αυξάνει ο κίνδυνος επεισοδίων παλινδρόμησης.

Επιπροσθέτως, η διαφραγματοκήλη παρεμποδίζει την απομάκρυνση τροφώδους υλικού που παλινδρόμησε, καθώς αυτό παγιδεύεται στο σάκο της.

Μέσω αυτών των μηχανισμών η διαφραγματοκήλη αποτελεί σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση σοβαρότερων οισοφαγικών βλαβών και ίσως σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης οισοφάγου Barrett.

Τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης είναι εκείνα της παλινδρόμησης: «κάψιμο» πίσω από το στέρνο ή ψηλά στο στήθος ή ενόχληση με αναγωγές τροφής που χειροτερεύει μετά το φαγητό ή κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης αναφέρονται ερυγές, τα γνωστά ρεψίματα και αποβολή αέρα. Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναφέρουν και αίσθημα παλμών ή αρρυθμία, σύμπτωμα που θα πρέπει να διερευνηθεί οπωσδήποτε από καρδιολόγο πριν αποδοθεί στη διαφραγματοκήλη.

Συχνά ασθενείς που γυμνάζονται ή σηκώνουν βάρη περιγράφουν αίσθημα βάρους ή κόμπου ή ακόμη και πόνο που μπορεί να έχει σχέση με το μέγεθος της διαφραγματοκήλης.

Η καλύτερη εξέταση για τη διάγνωση της διαφραγματοκήλης είναι η γαστροσκόπηση. Για να μετρηθεί σωστά το μέγεθος της διαφραγματοκήλης, θα πρέπει ο ενδοσκόπος να αναγνωρίζει που αρχίζει ο στόμαχος και που τελειώνει ο οισοφάγος με βάση οδηγά σημεία που πρέπει να καταγράφονται.

Ταυτόχρονα, προσεκτικά ελέγχεται η περιοχή για αλλοιώσεις οισοφαγίτιδας ή για οισοφάγο Barrett  που οφείλεται σε χρόνια παλινδρομική νόσο και θα πρέπει να παρακολουθείται με βιοψίες σύμφωνα με κατευθυντήριες οδηγίες.

Διαφραγματοκήλη θεραπεία, πώς αντιμετωπίζεται

Στόχος της θεραπείας είναι η αποτελεσματική και η μόνιμη ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα διαφραγματοκήλης. Επιπροσθέτως, στους θεραπευτικούς στόχους είναι η πρόληψη των επιπλοκών της παλινδρόμησης: η στένωση του αυλού του οισοφάγου και η ανάπτυξη οισοφάγου Barrett και η ανάπτυξη σπανιότερα οισοφαγικού καρκίνου.

Αρχικά συστήνεται αλλαγή τρόπου ζωής και οδηγίες διατροφής και αποχή από παράγοντες κινδύνου.

Διαφραγματοκήλη: παράγοντες κινδύνου παλινδρόμησης σε ασθενείς

  • ΤΡΟΦΕΣ: σοκολάτα, καφεΐνη, μέντα, ωμά κρεμμύδια, αλκοόλ, καυτερά φαγητά όξινα και αλμύρα φαγητά.
  • ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ: ακόμη και παροδική αύξηση βάρους επιδεινώνει τα συμπτώματα, ενώ η μείωση του βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ: μειώνει την πίεση του κατωτέρου οισοφαγικού σφιγκτήρα ενώ αυξάνει και την παλινδρόμηση από το δωδεκαδάκτυλο στο στόμαχο.
  • ΑΣΚΗΣΗ: οι δραστηριότητες όπου ο ασθενής κάνει επίκυψη (άρση βάρους, ποδηλασία, κολύμβηση, σέρφινγκ) επιδεινώνουν μάλλον τα συμπτώματα.

Για την παλινδρομική νόσο υπάρχουν πλέον πολύ καλά και δοκιμασμένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους φάρμακα, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, όπου ο ασθενής αντιλαμβάνεται την βελτίωση στα συμπτώματα του άμεσα ενώ επουλώνουν την βλάβη που έχει υποστεί ο βλεννογόνος του οισοφάγου με το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.

Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι αφού η διαφραγματοκήλη είναι ανατομικό πρόβλημα η οριστική θεραπεία είναι η χειρουργική παρέμβαση και αποκατάσταση. Είναι μια απόφαση που λαμβάνεται αφού έχει αποδειχθεί με όλες τις διαθέσιμες μεθόδους η παλινδρόμηση από τον στόμαχο προς τον οισοφάγο και θα πρέπει η επέμβαση να εκτελείται από έμπειρο χειρουργό. Μετεγχειρητικά βεβαίως δεν σταματά η παρακολούθηση από γαστρεντερολόγο και καθορίζεται από τις ανάγκες και  την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Στο γαστρεντερολογικό μας ιατρείο χειριζόμαστε πολλούς ασθενείς με διαφραγματοκήλη και υπάρχει η δυνατότητα την ίδια χρονική στιγμή που διενεργείται η γαστροσκόπηση, λόγω υψηλής ανάλυσης απεικόνισης και της ειδικής τεχνικής της χρωμοενδοσκόπησης που διαθέτει ο εξοπλισμός του ιατρείου, να απομονώνονται ακόμη και πολύ ήπιες βλάβες στον βλεννογόνο του οισοφάγου λόγω της χρόνιας παλινδρόμησης.

Επίσης μετρείται με ακρίβεια το μέγεθος της διαφραγματοκήλης και παρέχονται όλες οι πληροφορίες και καταγράφονται σε λεπτομερή έκθεση  που μπορεί να χρειαστεί ένας χειρουργός  που θα αναλάβει να αποκαταστήσει την διαφραγματοκήλη.

Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τη διαφραγματοκήλη όπως διαφραγματοκήλη διάγνωση, διαφραγματοκήλη συμπτώματα,  διαφραγματοκήλη τι είναι, διαφραγματοκήλη θεραπεία, διαφραγματοκήλη αντιμετώπιση, διαφραγματοκήλη διάγνωση, διαφραγματοκήλη πονος, διαφραγματοκοίλη και άγχος, διαφραγματοκήλη και αρρυθμίες και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.