
Λειτουργική Δυσπεψία
Τι είναι λειτουργική δυσπεψία
Η δυσπεψία είναι σύμπτωμα που εντοπίζεται στην περιοχή του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Η λειτουργική δυσπεψία είναι ένα πολυπαραγοντικό σύνδρομο.
Λέγεται λειτουργική δυσπεψία για να διαχωρίζεται από την δυσπεψία που προκαλείται από οργανική νόσο του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, όπως για παράδειγμα το πεπτικό έλκος.
Λειτουργική δυσπεψία συμπτώματα
Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της λειτουργικής δυσπεψίας είναι η μεταγευματική πληρότητα, το επιγαστρικό άλγος και ο επιγαστρικός καύσος.
Λειτουργική δυσπεψία, σε ποιους ασθενείς εμφανίζεται
Η λειτουργική δυσπεψία είναι πιο συχνή στις γυναίκες που πιθανότατα αντανακλά τη δράση των ορμονών στην εντερική κινητικότητα. Άλλοι παράγοντες είναι το υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η προηγούμενη χρήση αντιβιοτικών και η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Λειτουργική δυσπεψία αίτια και διάγνωση
Η αιτιολογία της λειτουργικής δυσπεψίας είναι σύνθετη και πολυπαραγοντική .
Στα αίτια εμπλέκονται διαταραχές γαστρικής κινητικότητας, εντερική δυσβίωση καθώς και διαταραχές του άξονα εγκέφαλος – έντερο που υποδηλώνει απόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα (άγχος, θλίψη ,νευρωτικές καταστάσεις) .
Παρατηρείται στο 10- 20 -% σε ασθενείς μετά από γαστρεντερική λοίμωξη από Campylobacter jejuni, Salmonella και Escherichia coli. Επίσης, η διαταραχή στη αριθμητική και λειτουργική σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας ορίζεται ως δυσβίωση. Μελέτες αναφέρουν ότι ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία είχαν και σύνδρομο βακτηριακής υπερανάπτυξης.
Η διάγνωση της λειτουργικής δυσπεψίας θα βασιστεί στο ιστορικό του ασθενούς και κυρίως στα «κριτήρια της Ρώμης», όπως λέγονται, που καθορίζουν το χρονικό διάστημα, (τουλάχιστον 6 μήνες προ της διάγνωσης) και τη φύση των συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τον ασθενή.
Για τη διάγνωση απαιτούνται ένα ή περισσότερα συμπτώματα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα:
- Ενοχλητική μεταγευματική πληρότητα.
- Ενοχλητικός πρώιμος κορεσμός.
- Ενοχλητικός επιγαστρικός καύσος.
Εννοείται ότι έχει αποκλειστεί η οργανική νόσος που θα μπορούσε να δικαιολογεί τα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα κοιλιοκάκη – δυσανεξία στη γλουτένη.
Σε ηλικίες άνω των 55ετών συστήνεται γαστροσκόπηση ώστε να αποκλεισθούν πιθανές άλλες διαγνώσεις. Με τη γαστροσκόπηση γίνεται λήψη ιστολογικού υλικού και μελετάται η ύπαρξη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που είναι παράγοντας της λειτουργικής δυσπεψίας και θα πρέπει να εκριζώνεται με κατάλληλο σχήμα αντιβίωσης σε όλους τους ασθενείς.
Λειτουργική δυσπεψία, πώς αντιμετωπίζεται
Η θεραπευτική προσέγγιση στον ασθενή με λειτουργική δυσπεψία είναι η ενθάρρυνση για αλλαγές στην διαιτητικές συνήθειες. Έτσι, βοηθά στην μεταγευματική πληρότητα η μείωση του λίπους, ενώ γίνεται σύσταση για περισσότερα γεύματα μικρής ποσότητας. Με εξαίρεση το λίπος, δεν υπάρχουν δεδομένα από μελέτες που να συνδέουν συμπτώματα και συγκεκριμένα τρόφιμα.
Επίσης σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να βοηθήσουν τα προκινητικά φάρμακα ειδικά στο σύνδρομο μεταγευματικής δυσφορίας που αυξάνουν την κινητικότητα και την γρήγορη γαστρική κένωση.
Η συχνότερη εφαρμοζόμενη θεραπεία στους ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία είναι τα φάρμακα καταστολής του οξέος. Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ειδικά του επιγαστρικού καύσου.
Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της λειτουργικής δυσπεψίας τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, καθώς επηρεάζουν τον άξονα «εγκέφαλος- ‘έντερο» και την κεντρική επεξεργασία του αισθήματος του άλγους.
Αποτελούν θεραπεία 2ης ή 3ης γραμμής, αρχικά χορηγούνται σε μικρές δόσεις προ ύπνου και τιτλοποιούνται προοδευτικά.
Οι ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που παρακολουθούνται στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας. Σημαντικό είναι να αποκατασταθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γαστρεντερολόγου και ασθενούς, να κατανοήσει ο ασθενής ότι η λειτουργική νόσος δεν έχει σχέση με κακοήθεια ή άλλη οργανική νόσο, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία που θα ανακουφίσει τα συμπτώματα του ασθενούς.
Λειτουργική δυσπεψία, σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται εξέταση Γαστροσκόπησης
- Σε ασθενείς με προσφάτου ενάρξεως δυσπεψία σε ηλικία > 55 ετών.
- Σε ασθενείς με συμπτώματα επιγαστραλγίας και νυχτερινής αφύπνισης.
- Σε ασθενείς με ανεξήγητη απώλεια βάρους και εμετούς.
- Σε ασθενείς με ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά ή λεμφαδενοπάθεια.
- Σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στομάχου σε συγγενείς 1ου βαθμού.
- Σε ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τη λειτουργική δυσπεψία όπως λειτουργική δυσπεψία συμπτώματα, δυσπεψία και πονος στην πλατη, έντονη δυσπεψία, φούσκωμα δυσπεψία, λειτουργική δυσπεψία πόσο κρατάει, δυσκοιλιότητα και δυσπεψία, φάρμακα για δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και δυσπεψία, δυσφορία στο επιγάστριο και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.