Κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος

Τι είναι τα κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος

Τα κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος είναι συλλογές με υγρό και έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια πιθανότατα λόγω και της αύξησης του αριθμού των απεικονιστικών εξετάσεων. Πολλές φορές είναι τυχαία ευρήματα σε εξετάσεις που διενεργούνται για άλλους λόγους. Η ανεύρεσή τους αυξάνεται με την ηλικία. Στο 40% των ασθενών άνω των 70 ετών που υπεβλήθησαν σε απεικονιστικό έλεγχο για συμπτώματα μη σχετιζόμενα με το πάγκρεας ανευρέθηκε τυχαία μία ή περισσότερες κυστικές βλάβες. Οι περισσότερες είναι καλοήθεις, αλλά κάποιες από αυτές δυνητικά μπορεί να παρουσιάσουν κακοήθη εξαλλαγή.

Κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος, διάγνωση

Η διάγνωση για τα κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος, εκτός από τις περιπτώσεις της τυχαίας ανεύρεσης κυστικών βλαβών, θα βασιστεί στην συμπτωματολογία που αναφέρει ο ασθενής.

Τα συμπτώματα που έχουν τα κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος είναι εκείνα των πιεστικών φαινομένων, η ναυτία, ο μετεωρισμός, το άτυπο κοιλιακό άλγος και το φούσκωμα.

Τις κυστικές βλάβες τις διακρίνουμε σε μη βλεννώδεις και βλεννώδεις.

Η ψευδοκύστη είναι η συχνότερη καλοήθης κυστική βλάβη του παγκρέατος ( >85%) και εμφανίζεται στο 30 – 40 % των ασθενών που πάσχουν από χρόνια παγκρεατίτιδα στη φυσική πορεία της νόσου. Συνήθως επικοινωνεί με τον παγκρεατικό πόρο ενώ όταν είναι συμπτωματική (πόνος επιλοίμωξη, σύνδρομο απόφραξης γαστρικής εξόδου ή χολ αγγειίτιδα) θα πρέπει να παροχετεύεται ενδοσκοπικά.

Το ορώδες κυσταδένωμα έχει αμελητέα πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής και δεν χρειάζεται επιτήρηση και αντιμετώπιση πάρα μόνον αν δημιουργεί συμπτώματα στον ασθενή.

Το βλεννώδες κυσταδένωμα αφορά σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες μετά την 5η δεκαετία της ζωής και χρειάζεται αντιμετώπιση λόγω του αυξημένου κινδύνου κακοήθους εξαλλαγής (έως 40%).

Επίσης τα ενδοπορικά θηλώδη βλεννώδη νεοπλάσματα (IPMN) είναι κυστικές βλάβες που έχουν επικοινωνία είτε με τον μείζονα παγκρεατικό πόρο είτε με τους μικρότερους επικουρικούς πόρους και χρειάζεται στενή παρακολούθηση.

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο ανατομικά πολύ δύσκολα προσπελάσιμο και χρειάζεται να εξαντληθούν όλα τα διαγνωστικά μέσα που είναι διαθέσιμα.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις που συμβάλλουν στην διάγνωση για τα κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος είναι η αξονική κοιλίας με σκιαγραφικό, η μαγνητική κοιλίας και το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS). Ειδικά η τελευταία εξέταση δίδει την δυνατότητα, μέσω μιας λεπτής βελόνης, να λάβει υλικό για ιστολογική ή και κυτταρολογική εξέταση.

Πρόκειται για μια ενδοσκοπική εξέταση που μοιάζει πολύ με την γαστροσκόπηση, αλλά γίνεται με ένα πολύ ειδικό υπερηχοενδοσκόπιο, όπου γίνεται μέσω της κοιλότητας του στομάχου υπερηχογράφημα με πολύ υψηλές δυνατότητες απεικόνισης.

Κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος, πώς αντιμετωπίζονται

Όλες τα κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος ή κυστικές βλάβες πρέπει να παρακολουθούνται άσχετα με το μέγεθος τους.

Χειρουργική αφαίρεση κυστικών νεοπλασμάτων παγκρέατος χρειάζεται μόνο σε περιπτώσεις ευμεγέθων συμπτωματικών βλαβών που προκαλούν πιεστικά φαινόμενα (>40mm).

Χειρουργική θεραπεία χρειάζονται και σε όσα ενδοπορικά θηλώδη νεοπλάσματα έχουν στοιχεία ύποπτα για κακοήθεια.

Τα βλεννώδη κυστικά νεοπλάσματα <40 mm μπορούν να τεθούν σε επιτήρηση σε απουσία άλλων παραγόντων κινδύνου.

Χειρουργική εξαίρεση για κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος, σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται, τα κριτήρια:

  • η διάταση του παγκρεατικού πόρου >10 mm,
  • η παρουσία ίκτερου
  • η παρουσία ενισχυόμενου με σκιαγραφικό τοιχωματικού όζου ή
  •  συμπαγούς στοιχείου εντός της κυστικής βλάβης και
  • η θετική για κακοήθεια ή υψηλόβαθμη δυσπλασία κυτταρολογική εξέταση αποτελούν απόλυτες ενδείξεις χειρουργικές αφαίρεσης σε περίπτωση ενδοπορικού θηλώδους βλεννώδους νεοπλάσματος.(IPMN)

Η εξειδίκευση μας στο ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS) που είναι μια εξέταση που εκτελείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον έχει προσφέρει σε πολλούς ασθενείς του γαστρεντερολογικού ιατρείου μας άμεση λύση και έγκαιρη διάγνωση στις κυστικές βλάβες του παγκρέατος.

Η δυνατότητα λήψης υλικού μέσα από την βλάβη που πρέπει να μελετηθεί καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αντιμετώπιση και θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς.

Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τα κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος όπως κυστικοί όγκοι παγκρέατος, κυστικά μορφώματα παγκρέατος, όγκοι νεοπλάσματος παγκρέατος, κυστικά νεοπλάσματα παγκρέατος θεραπεία, κυστικά νεοπλάσματα αντιμετώπιση και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.