
Καρκίνος Στομάχου
Τι είναι ο καρκίνος στομάχου;
Ο καρκίνος στομάχου ή αδενοκαρκίνωμα του στομάχου παραμένει από τους συχνότερους καρκίνους παγκοσμίως, παρά τη συνεχή μείωση της επίπτωσής του. Αντιπροσωπεύει το 6% των καρκίνων και το 8% των θανάτων από καρκίνο συνολικά.
Παγκοσμίως, ο καρκίνος στομάχου εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στους άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Οι τάσεις υποχώρησης οφείλονται πιθανότατα λόγω της έγκαιρης διάγνωσης με την γαστροσκόπηση που γίνεται ευρέως μια εύκολη και σχετικά απλή εξέταση για τον ασθενή.
Καρκίνος στομάχου, αίτια εμφάνισης νόσου
Οι κυριότεροι παράγοντες που ενέχονται στην ανάπτυξη καρκίνου στομάχου είναι:
- Το Κάπνισμα.
- Το φύλο. Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες.
- Η κληρονομικότητα. Οι συγγενείς ασθενών με καρκίνο στο στομάχι, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
- Η ηλικία. Η επίπτωση του αυξάνεται με την ηλικία.
- Η δίαιτα. Η κατανάλωση καπνιστών και παστών τροφίμων, όπως και οι συντηρημένες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο για γαστρικό καρκίνο, ενώ τα πολλά φρούτα και λαχανικά στη δίαιτά μας τον μειώνουν.
- Η λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού, όταν μένει χωρίς θεραπεία για χρόνια, φαίνεται ότι προδιαθέτει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου στον στόμαχο.
- Επίσης, κίνδυνο διατρέχουν όσοι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα, με χρώματα και βαφές, με προϊόντα νικελίου, αμίαντο κλπ.
Καρκίνος στομάχου διάγνωση
Η διάγνωση του καρκίνου του στομάχου στηρίζεται στην λήψη του ιστορικού, όπου λαμβάνονται όλες οι πληροφορίες για το οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς, αλλά και για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του.
Δεδομένης της θανατηφόρου έκβασης του καρκίνου του στομάχου έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου.
Μελέτες δείχνουν ότι η εκρίζωση του ελικοβακτιριδίου του πυλωρού, οι στατίνες μέσω της αύξησης της απόπτωσης των κυττάρων και η χορήγηση ασπιρίνης και μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων, φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση αλλά εξαρτάται από την δόση και τα έτη χορήγησης κάτι που ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί.
Καρκίνος στομάχου συμπτώματα ασθένειας
Στα αρχικά στάδια καρκίνου του στομάχου τα συμπτώματα του ασθενούς μπορεί να είναι τελείως άτυπα και συχνά μοιάζουν με συμπτώματα άλλων καλοήθων παθήσεων.
Τα συχνότερα συμπτώματα που θα οδηγήσουν τον ασθενή στον γαστρεντερολόγο είναι συνήθως η επιγαστραλγία, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, ο πρώιμος κορεσμός (αίσθημα κορεσμού της πείνας λίγο μετά την έναρξη του φαγητού) και συχνά συνδυάζονται με ναυτία ή εμετούς.
Ο εργαστηριακός έλεγχος δεν βοηθά ιδιαίτερα, αλλά μπορεί να αναδείξει σιδηροπενική αναιμία.
Η βασική εξέταση για τον καρκίνο στομάχου είναι η γαστροσκόπηση.
Κατά τη γαστροσκόπηση γίνεται έλεγχος οισοφάγου, στομάχου και μέρος του λεπτού εντέρου με άμεση όραση από τον γαστρεντερολόγο και υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψιών για εξέταση στο μικροσκόπιο.
Η γαστροσκόπηση είναι εξαιρετικής σημασίας αναντικατάστατη εξέταση, καθώς μπορεί να αναδείξει προκαρκινικές βλάβες που αντιμετωπίζονται εύκολα ενδοσκοπικά. Επίσης μπορεί να καθορίσει τα μεσοδιαστήματα στα οποία πρέπει να παρακολουθούνται οι ασθενείς υψηλού κινδύνου ώστε να προληφθεί μια προκαρκινική αλλοίωση.
Τυπικά ο καρκίνος του στομάχου εμφανίζεται στην γαστροσκόπηση ως εύθρυπτη εξελκωμένη μάζα ενώ υπάρχουν και λιγότερο τυπικές εικόνες που θα πρέπει ενδοσκόπος να είναι σε θέση να μπορεί να τις αναγνωρίσει και να τις διαγνώσει.
Η ιστολογική εξέταση από την λήψη βιοψιών της βλάβης είναι εκείνη που θα βάλει την σφραγίδα της διάγνωσης. Ακολούθως με την αξονική άνω και κάτω κοιλίας και το ενδοσκοπικό υπέρηχο θα ληφθούν περισσότερες πληροφορίες για την σταδιοποίηση που είναι κριτικής σημασίας για την θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς.
Δεν υπάρχουν ειδικοί καρκινικοί δείκτες με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα στη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου. Η διαγνωστική αξία του CEA και CA 19-9 είναι πολύ μικρή και κυρίως χρησιμοποιούνται επικουρικά στην παρακολούθηση του ασθενούς εάν είναι αυξημένοι προεγχειρητικά.
Όταν έχει ολοκληρωθεί η σταδιοποίηση του όγκου, σημαντικό είναι να γίνεται ένα επιστημονικό συμβούλιο με την συμμετοχή ογκολόγου, ειδικού χειρούργου και παθολογοανατόμου για να καθορισθεί η σωστή και εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενούς
Καρκίνος στομάχου, πως αντιμετωπίζεται
Σκοπός της θεραπείας είναι η ολική εξαίρεση του όγκου. Ανάλογα με τη σταδιοποίηση μπορεί ένας πρώιμος γαστρικός καρκίνος χωρίς συμμετοχή λεμφαδένων, να αντιμετωπισθεί ενδοσκοπικά εφόσον μπορεί να αφαιρεθεί σε υγιή όρια.
Η ολική γαστρεκτομή με λεμφαδενικό εκτεταμένο καθαρισμό είναι η επέμβαση εκλογής. Η νεοεπικουρική θεραπεία έχει θέση σε ασθενείς με εξαιρέσιμη νόσο πριν την επέμβαση και φαίνεται να προσφέρει σημαντική βελτίωση στην 5ετή επιβίωση αλλά και μεγαλύτερο διάστημα ελευθέρου νόσου.
Η συνδυασμένη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση βελτιώνει τη συνολική επιβίωση.
Γίνεται κατανοητό ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στομάχου σε πρώιμα στάδια μπορεί να είναι κριτικής σημασίας για την έκβαση του ασθενούς. Η μεγεθυντική ενδοσκόπηση και οι δυνατότητες ψηφιακής υψηλής ανάλυσης της εικόνας που παρέχονται στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης έχει βοηθήσει αρκετούς ασθενείς στην έγκυρη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων. Η υψηλή τεχνολογία που προσφέρει πολύ λεπτομερή απεικόνιση σε συνδυασμό με την εμπειρία του ενδοσκόπου είναι δυνατόν να προλάβει μια δυνητικά κακοήθη αλλοίωση στον στόμαχο.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τον καρκίνο στομάχου όπως καρκίνος στομάχου αιματολογικές, καρκίνος στομάχου συμπτώματα, καρκίνος στομάχου τελικό στάδιο συμπτώματα, καρκίνος στομάχου θνησιμότητα, καρκίνος στομάχου ηλικία, καρκίνος στο στομάχι, καρκίνος στο στομάχι θεραπεύεται, καρκίνος στομάχου μεταστάσεις, καρκίνος στομάχου χημειοθεραπεία και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.