
Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Τι είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου;
Ο καρκίνος παχέος εντέρου (ΚΠΕ) είναι ο 3ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και η 2η αιτία θανάτου από κακοήθεια. Εμφανίζεται περίπου στο 5-8 % του γενικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1 στα 20 άτομα. Η συχνότητα εμφάνισης είναι σχεδόν ίδια και στα 2 φύλα. Ενδιαφέρον προκαλεί η διαπίστωση από πρόσφατες μελέτες, που δείχνουν αύξηση της επίπτωσης του ΚΠΕ σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.
Παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του καρκίνου παχέος εντέρου είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, το ατομικό ιστορικό ιδιοπαθών φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου και το ατομικό ιστορικό πολυπόδων παχέος εντέρου.
Η κληρονομικότητα είναι ισχυρή στην συγκεκριμένη κακοήθεια, ωστόσο στο 70% των περιπτώσεων καρκίνου παχέος εντέρου εμφανίζεται χωρίς κληρονομικότητα, γι ΄ αυτό η πρόληψη δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης είναι η κολονοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας και λήψη βιοψιών από την ύποπτη περιοχή.
Καρκίνος παχέος εντέρου, συμπτώματα
Τα συμπτώματα καρκίνου παχέος εντέρου εξαρτώνται από την εντόπιση, το μέγεθος του όγκου και την παρουσία ή όχι μεταστάσεων.
Σε περίπτωση που ο όγκος αναπτύσσεται στο δεξιό πλάγιο του παχέος εντέρου ο ασθενής θα εμφανίσει αναιμία λόγω της σταδιακής απώλειας αίματος που δεν είναι ορατή .
Αντιθέτως, η εντόπιση στο αριστερό πλάγιο του εντέρου και κυρίως στο κατώτερο σιγμοειδές και ορθό μπορεί να προκαλεί ορατή απώλεια αίματος στις κενώσεις, άτυπα κοιλιακά συμπτώματα ή αποφρακτικού τύπου φαινόμενα.
Η ορατή απώλεια αίματος στην τουαλέτα δεν πρέπει να αποδίδεται εύκολα στην αιμορροϊδοπάθεια.
Επιπροσθέτως, οι εναλλαγές των κενώσεων (διάρροια- δυσκοιλιότητα) τους τελευταίους μήνες σε ένα ασθενή όπου προϋπήρχε μια τακτικότητα στην επίσκεψη στην τουαλέτα εγείρει την κλινική υποψία για ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα καρκίνου παχέος εντέρου στα αρχικά τουλάχιστον στάδια της νόσου, ωστόσο γνωρίζουμε ότι το χρονικό διάστημα όπου απαιτείται για μια προκαρκινική αλλοίωση να εξαλλαγεί και να γίνει κακοήθεια είναι 8 – 12 έτη.
Αυτό το χρονικό διάστημα αποτελεί ένα εξαιρετικό «παράθυρο ευκαιρίας» για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προκαρκινικών αλλοιώσεων.
Καρκίνος παχέος εντέρου διάγνωση
Θεραπευτικά υπάρχει η ενδοσκοπική αντιμετώπιση, η χειρουργική αντιμετώπιση και η χημειοθεραπεία-ανοσοθεραπεία.
Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση για τον καρκίνο παχέος εντέρου προσφέρει ασφαλή και θεραπευτική εκτομή για πρώιμους και μη διηθητικούς μικρούς όγκους εφόσον η τεχνική αφαίρεσης γίνεται με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπεία του μη-μεταστατικού καρκίνου παχέος εντέρου. Στόχος είναι η αφαίρεση του τμήματος που πάσχει και ο επαρκής λεμφαδενικός καθαρισμός.
Ανάλογα με το στάδιο της νόσου έχει αποδειχθεί ότι η χημειοθεραπεία βελτιώνει την συνολική επιβίωση των ασθενών. Νέα φάρμακα έχουν δοκιμασθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνου παχέος εντέρου η ανοσοθεραπεία μπορεί να προσφέρει σημαντικές λύσεις. Η ανοσοθεραπεία έχει σαν φιλοσοφία τη διέγερση των υγιών κυττάρων του ασθενούς τα οποία αναλαμβάνουν την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πολύ έγκαιρη διάγνωση αλλοιώσεων (πολύποδες) που θα μπορούσαν δυνητικά να εξαλλαγούν σε καρκίνο παχέος εντέρου.
Για τον σκοπό αυτό το γαστρεντερολογικό ιατρείο έχει εξοπλισθεί με τα πιο σύγχρονα ενδοσκόπια και εξοπλισμό υψηλής ευκρίνειας και απεικόνισης όπως η ψηφιακή χρωμοενδοσκόπηση και η μεγεθυντική ενδοσκόπηση. Εκτός από τον εξοπλισμό απαραίτητη είναι και η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση σε νέες μεθόδους απεικόνισης και ανεύρεσης ελαχίστων προκαρκινικών αλλοιώσεων ώστε να παρέχεται η καλύτερη υπηρεσία στον ασθενή.
Έλεγχος για καρκίνο στο παχύ έντερο, σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται
- Όλοι οι ασθενείς από 45 ετών και πάνω χωρίς να έχουν συμπτώματα.
- Οι ασθενείς που έχουν συγγενή 1ου ή 2ου βαθμού με διαγνωσμένο καρκίνο παχέος εντέρου ή με μεγάλους πολύποδες που χαρακτηρίστηκαν ως αδενώματα.
- Οι ασθενείς που έχουν συγγενή 1ου ή 2ου βαθμού με ιστορικό κακοήθειας σε άλλα όργανα (ενδομητρίου, ωοθηκών, στομάχου, παγκρέατος, ουροποιητικού κλπ) και η διάγνωση να έγινε σε ηλικία κάτω των 50 ετών ( Σύνδρομο Lynch).
- Όλοι οι συμπτωματικοί ασθενείς με άτυπο κοιλιακό άλγος και απώλεια αίματος από το ορθό σε ηλικίες άνω των 40 – 45ετών.
- Οι ασθενείς με απώλεια βάρους και εναλλαγές κενώσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα.
- Σε ασθενείς όπου απεικονιστικό εύρημα ή άλλη εργαστηριακή εξέταση επιβάλλει τον έλεγχο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τον καρκίνο παχέος εντέρου όπως καρκίνος παχέος εντέρου συμπτώματα, ανησυχητικά συμπτώματα εντέρου, πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του εντέρου, καρκίνος εντέρου πόνος, καρκίνος παχέος εντέρου πόνος, καρκίνος εντέρου εξετάσεις αίματος, καρκίνος εντέρου εξέταση και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.