
Καρκίνος στο Πάγκρεας
Τι είναι καρκίνος στο πάγκρεας;
Το πάγκρεας είναι οπισθοπεριτοναικό όργανο και αποτελείται από κεφαλή, αυχένα, σώμα ουρά και αγκιστροειδή απόφυση. Η ανατομική του, σε σχέση με το στόμαχο και το δωδεκαδάκτυλο, το καθιστά δύσκολα προσπελάσιμο διαγνωστικά, αλλά και θεραπευτικά. Το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος είναι το 4ο πιο θανατηφόρο καρκίνωμα παγκοσμίως.
Καρκίνος στο πάγκρεας, αίτια
Βασικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος παγκρέατος, είναι το οικογενειακό ιστορικό παγκρεατικού καρκίνου, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και το ιστορικό χρόνιας παγκρεατίτιδας.
Η επίπτωση αυξάνεται με την ηλικία και στα 2 φύλα ενώ το 90 % των ασθενών με διάγνωση καρκίνου παγκρέατος, έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 55 έτη, ενώ η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 71 έτη. Έχει κληρονομική κατανομή και οι ασθενείς με 2 ή περισσότερους συγγενείς εξ αίματος – εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας 1ου βαθμού θα πρέπει να μπαίνουν σε πρόγραμμα επιτήρησης με αξονική με παγκρεατικό πρωτόκολλο.
Καρκίνος στο πάγκρεας, συμπτώματα και διάγνωση
Η διάγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο λόγω της απουσίας συμπτωμάτων κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου.
Τα κύρια συμπτώματα καρκίνου στο πάγκρεας αφορούν απώλεια βάρους, κοιλιακό άτυπο άλγος με αντανάκλαση στην οσφύ, ίκτερος και υπέρχρωση ούρων.
Όσο αυξάνει το μέγεθος και ανάλογα με την εντόπιση του όγκου εμφανίζονται: ανορεξία, κόπωση, ανώδυνος αποφρακτικός ίκτερος λόγω απόφραξης χοληδόχου πόρου, κνησμός. Ενίοτε οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν υποτοπιάζουσες εν τω βάθει φλεβικές θρομβώσεις.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με καρκίνο παγκρέατος αναφέρει σχετικά πρόσφατη διάγνωση με σακχαρώδη διαβήτη (έως και 2 έτη προ της διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος).
Οι βλάβες που εντοπίζονται στη κεφαλή του παγκρέατος προκαλούν συμπτώματα νωρίτερα. Αντίθετα οι όγκοι στο σώμα και την ουρά του παγκρέατος παραμένουν «σιωπηλοί» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε ότι αφορά στον πόνο από καρκίνο στο πάγκρεας είναι εντοπισμένος στο επιγάστριο, συνήθως χαμηλής έντασης και οφείλεται στη διήθηση του του κοιλιακού ή άνω μεσεντέριου πλέγματος .
Οι απεικονιστικές εξετάσεις που συμβάλλουν στη διάγνωση είναι η αξονική κοιλίας με σκιαγραφικό και ειδικό παγκρεατικό πρωτόκολλο, η μαγνητική κοιλίας και το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS). Ειδικά η τελευταία εξέταση δίδει την δυνατότητα, μέσω μιας λεπτής βελόνης, να λάβει υλικό για ιστολογική ή και κυτταρολογική εξέταση. Πρόκειται για μια ενδοσκοπική εξέταση που μοιάζει πολύ με την γαστροσκόπηση, αλλά γίνεται με ένα πολύ ειδικό υπερηχοενδοσκόπιο όπου γίνεται μέσω της κοιλότητας του στομάχου υπερηχογράφημα με πολύ υψηλές δυνατότητες απεικόνισης.
Καρκίνος στο πάγκρεας, αντιμετώπιση
Πριν εφαρμοσθεί η κατάλληλη θεραπεία καρκίνου στο πάγκρεας θα πρέπει να γίνει σταδιοποίηση του καρκίνου του παγκρέατος, γιατί αυτή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την θεραπευτική προσέγγιση.
Βλάβες που δεν διηθούν τα αγγεία θεωρούνται κατάλληλες για χειρουργική αντιμετώπιση. Οριακά εξαιρέσιμες είναι εκείνες που μόλις διηθούν τις αγγειακές δομές οδηγώντας σε αυξημένη πιθανότητα σωστής εκτομής, ενώ τοπικά προχωρημένη νόσος με διήθηση των αγγείων δεν θεωρείται εξαιρέσιμη χειρουργικά.
Η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις προτείνεται συστηματική θεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία.
Ο στόχος είναι η θεραπευτική εκτομή του όγκου σε υγιή όρια και ο καθαρισμός λεμφαδένων. Θα πρέπει να προστίθεται και ογκολογική αγωγή για μέγιστη ωφέλεια του ασθενούς. Με τα νέα ογκολογικά φάρμακα έχει επιτευχθεί 5ετής επιβίωση με καλή ποιότητα ζωής ενώ συνεχώς προκύπτουν νέες μελέτες για πιο αποτελεσματικά φάρμακα.
Απαραίτητη είναι η συνεργασία χειρουργών, ογκολόγων, ακτινολόγων και παθολογοανατόμων για τη βέλτιστη θεραπευτική επιλογή.
Γίνεται κατανοητό ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος θα προσφέρει πολύ περισσότερο από την καθυστερημένη θεραπεία.
Στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας προσπαθούμε να διερευνήσουμε κ να θέσουμε έγκαιρα την διάγνωση σε πιθανούς πάσχοντες ασθενείς από το ιστορικό των συμπτωμάτων, αλλά κυρίως με την υψηλή κλινική υποψία να υποβάλλουμε τους ασθενείς στις κατάλληλες εξετάσεις.
Ειδικά σε περίπτωση θετικού οικογενειακού ιστορικού πρέπει να ενημερωθεί ο ασθενής για την σημασία του προληπτικού ασυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και η τακτική παρακολούθηση. Εφαρμόζοντας την ενδοσκοπκή τεχνική του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος και τη λήψη υλικού από την βλάβη που μας αφορά έχουμε έγκαιρα όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την σωστή κατεύθυνση του ασθενούς μας.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τον καρκίνο στο πάγκρεας όπως: ίαση καρκινου παγκρέατος, συμπτώματα καρκίνου παγκρέατος, καρκίνος παγκρέατος θεραπεία, καρκίνος παγκρέατος προσδόκιμο ζωής, καρκίνος παγκρέατος αμυλάση, καρκίνος στο πάγκρεας συμπτώματα, πρόληψη καρκίνου παγκρέατος και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.