Ιογενείς Ηπατίτιδες

Τι είναι ιογενείς ηπατίτιδες

Ιογενείς ηπατίτιδες είναι οι φλεγμονές του ηπατικού παρεγχύματος λόγω λοίμωξης από τους ιούς που προσβάλλουν μόνο το ήπαρ. Οι γνωστοί ιοί που προσβάλλουν το ήπαρ είναι πέντε: A,B,C,D και Ε. Οι ιοί της ηπατίτιδας Α και Ε μεταδίδονται με την κοπρανοστοματική οδό και προκαλούν οξεία λοίμωξη που αυτοπεριορίζεται. Η ηπατίτιδα Ε μπορεί να προκαλέσει χρόνια λοίμωξη, κυρίως σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Οι ιοί της ηπατίτιδας  Β, C και D μεταδίδονται παρεντερικά και προκαλούν οξεία και χρόνια  λοίμωξη.

Ηπατίτιδα Συμπτώματα

Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα που δεν θα πάρουν θεραπεία μπορεί να αναπτύξουν κίρρωση και έχουν αυξημένο κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Οι πιο πολλές περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας είναι ασυμπτωματικές. Οι ασθενείς που θα εμφανίσουν συμπτώματα μπορεί να  έχουν συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας ή και λοίμωξης αναπνευστικού. Επίσης, αδυναμία καταβολή, αλλά και σταδιακά μπορεί να εμφανιστούν σκουρόχρωμα ούρα και ίκτερο.

Τα συχνότερα όμως συμπτώματα  ηπατίτιδας είναι ναυτία, τάση προς έμετο, κόπωση, πυρετός, άλγος δεξιού υποχονδρίου ανορεξία και ηπατομεγαλία.

Πιο συγκεκριμένα η ηπατίτιδα Β έχει πιο ευρύ φάσμα και διαφορετικής βαρύτητας συμπτωματολογία. Ενα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να εμφανίσει κεραυνοβόλο ηπατίτιδα με οξεία ηπατική ανεπάρκεια και διαταραχές πήξης. Οι περισσότεροι ασθενείς θα αναπτύξουν χρόνια λοίμωξη που χρειάζεται παρακολούθηση για τυχόν εξάρσεις ή παροξύνσεις.

Η διάγνωση βασίζεται στους ορολογικούς δείκτες HBsAg, Anti-HBC, IgM anti-HBc , Anti-HBs και ALT και Αnti-HAV, Anti-HBC

Ηπατίτιδα, πώς αντιμετωπίζεται

Οι ασυμπτωματικές και υποκλινικές περιπτώσεις ηπατίτιδας δεν χρειάζονται θεραπεία πάρα μόνο υποστηρικτικά μέτρα. Ειδική αντιική θεραπεία χορηγείται σε σοβαρές περιπτώσεις με επαπειλούμενη ηπατική ανεπάρκεια, ενώ σε χρόνια ηπατίτιδα Β οι ενδείξεις της θεραπείας καθορίζονται από τον δείκτη HBeAg και το HBV DNA που ανιχνεύεται στον ασθενή.

Τα αντιικά φάρμακα που υπάρχουν έχουν καλό προφίλ ασφάλειας και επιτυγχάνουν βελτίωση της ιστολογικής βλάβης του ήπατος και συνολικά την πρόγνωση των ασθενών.

Σε ότι αφορά στην ηπατίτιδα C, όλοι οι ασθενείς είναι υποψήφιοι για θεραπεία με πολύ καλά ποσοστά επίτευξης ιολογικής ανταπόκρισης .

Είναι σημαντικό οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη να παρακολουθούνται με εξετάσεις αίματος και υπερηχογράφημα ανά 6μηνο με στόχο την έγκαιρη διάγνωση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Οι καλές συνθήκες υγιεινής και ο εμβολιασμός, για όπου διατίθεται συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της λοίμωξης από τους ιούς της ηπατίτιδας.

Υπάρχουν πλέον πολύ καλά οργανωμένα προγράμματα πρόληψης και διάγνωσης ηπατίτιδας Β και C .

Στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας δίδεται ιδιαίτερη προσοχή σε πιθανές νέες περιπτώσεις ασθενών με ηπατίτιδα Β ή C. Οι ασθενείς αυτοί παρακολουθούνται συχνά με στόχο την πρόληψη επιπλοκών και κυρίως της κίρρωσης και της ανάπτυξης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τις ιογενείς ηπατίτιδες όπως: ηπατίτιδες τρόποι μετάδοσης, ηπατίτιδες αντισώματα, ηπατίτιδες συμπτώματα, ηπατίτιδες παιδιά, ιογενείς ηπατίτιδες, ηπατίτιδα C, ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα συμπτώματα, ηπατίτιδα εξετάσεις αίματος και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.