
Γαστρίτιδα
Τι είναι η γαστρίτιδα
H γαστρίτιδα αποτελεί παθολογοανατομικό όρο και δηλώνει την ύπαρξη της φλεγμονώδους διήθησης στον γαστρικό βλεννογόνο του στομάχου, χωρίς απαραίτητα να συνοδεύεται από κλινική συμπτωματολογία.
Οι γαστρίτιδες ταξινομούνται με βάση την χρονιότητα της φλεγμονής, την τοπογραφία και την ύπαρξη ή μη ατροφίας.
Κατηγορίες γαστρίτιδας
- Οξεία γαστρίτιδα
- Χρόνια γαστρίτιδα
- Ειδικές μορφές γαστρίτιδας πχ. Αυτοάνοση γαστρίτιδα
- Ελικοβακτηριδιακή Γαστρίτιδα
Γαστρίτιδα, Συμπτώματα και Διάγνωση
Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας ποικίλουν μεταξύ των ατόμων, ενώ πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα. Τα πιο κοινά συνοψίζονται στα εξής:
Γαστρίτιδα συμπτώματα
- Ναυτία
- Κοιλιακό φούσκωμα – μετεωρισμός
- Δυσπεψία – επιγαστρική δυσφορία ή καυσαλγία
- Λόξυγγας
- Απώλεια της όρεξης
Η λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποτελεί τη συχνότερη αιτία μη αυτοάνοσης χρόνιας γαστρίτιδας. Το ελικοβακτηρίδιο ανακαλύφθηκε το 1983 από του Warren και Marshall, είναι ένα gram- αρνητικό που εγκαθίσταται στον στόμαχο και οδηγεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε χρόνια γαστρίτιδα.
Η ανακάλυψη αυτή από τους MARSALL και Warren τιμήθηκε με το νόμπελ ιατρικής το 2005 και έφερε επανάσταση στο χώρο της κλινικής ιατρικής, αφού στην πραγματικότητα βρέθηκε η αιτία του πεπτικού έλκους αλλά και το βασικό αίτιο της γαστρίτιδας.
Υπολογίζεται το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί.
Ο τρόπος μετάδοσης πιστεύεται ότι είναι διαπροσωπικός (στοματο -στοματική ή κοπρανο – στοματική μετάδοση) αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός.
Η ιστολογική εξέταση είναι η καλύτερη μέθοδος για την ανάδειξη των Hp.
Η γαστροπάθεια αποτελεί μια άλλη κατάσταση διαφορετική από την γαστρίτιδα και αναφέρεται σε μη νεοπλασματικές παθήσεις του στομάχου, χωρίς ή με ελάχιστη φλεγμονή, με αιτία που συνήθως είναι φαρμακευτικά (ΜΣΑΦ αγγειακά αίτια ισχαιμία).
Γαστρίτιδα, πώς αντιμετωπίζεται
Σκοπός της θεραπείας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η γαστρίτιδα στον ασθενή, αλλά και η πρόληψη των επιπλοκών σε ασθενείς με χρόνια γαστρίτιδα.
Σημαντικός και καθοριστικός ρόλος στη θεραπεία είναι ο έλεγχος και η εκρίζωση του ελκιβακτηριδίου του πυλωρού, που όπως αναφέρθηκε είναι η βασική αιτία του πεπτικού έλκους και με επιβεβαιωμένη συσχέτιση του με μορφές κακοήθειας στο στόμαχο όπως MALT λέμφωμα . Ο συνδυασμός για 10 ημέρες αντιβιοτικών και αναστολείς αντλίας πρωτονίων στο 90% των περιπτώσεων φαίνεται να είναι αποτελεσματικός.
Στις άλλες μορφές γαστρίτιδας, η θεραπεία καθορίζεται ανάλογα με το αίτιο και συνήθως δεν προκαλούν σημαντική συμπτωματολογία στον ασθενή ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην υπερκατανάλωση μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φάρμακων που λαμβάνουν πολλοί ασθενείς για άλλα νοσήματα ορθοπεδικής η ή ρευματολογικής φύσεως που προκαλούν συχνά ερεθισμό και γαστρίτιδα του βλεννογόνου του στομάχου.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με την γαστρίτιδα, τη θεραπεία της νόσου και θέματα όπως γαστρίτιδα συμπτώματα, προβιοτικά για γαστρίτιδα, γαστρίτιδα τροφές, χολική γαστρίτιδα συμπτωματα, πως θεραπεύεται η γαστρίτιδα, αυτοάνοση γαστρίτιδα συμπτώματα, γαστρίτιδα διατροφή, αγχώδης γαστρίτιδα, γαστρετερίτιδα και ο,τιδήποτε άλλο σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.