
Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού (H.Pylori)
Τι είναι λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα μικρόβιο πιο γνωστό και ως μικρόβιο του στομάχου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αφορά στον παγκόσμιο χάρτη σε όλους σχεδόν τους πληθυσμούς και έχει κατά καιρούς συσχετισθεί με διάφορα νοσήματα και καταστάσεις. Το Η.Pylori εγκαθίσταται συνήθως στην παιδική ηλικία και παραμένει χρονίως.
Υπολογίζεται το 50 % του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί. H ανακάλυψη του ελικοβακτηριδίου στη δεκαετία του 1980 και η άμεση συσχέτιση του με το πεπτικό έλκος άλλαξε δραματικά την ιατρική σκέψη και μείωσε κατακόρυφα τις χειρουργικές επεμβάσεις για διάτρηση στομάχου, αλλά και τα επεισόδια γαστρορραγίας. Επιπροσθέτως, η ύπαρξή του έχει συσχετισθεί με κάποιες μορφές καρκίνου στομάχου και κατά συνέπεια για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια να εκριζώνεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και τα αντιβιοτικά σχήματα που διατίθενται.
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, συμπτώματα και διάγνωση
Το μικρόβιο HP προκαλεί χρόνια ενεργό γαστρίτιδα όπου στους περισσότερους ασθενείς παραμένει συμπτωματική, αλλά περίπου 1 στους 5 ασθενείς θα αναπτύξει σοβαρή νόσο όπως πεπτικό έλκος και επιπλοκές, γαστρικό καρκίνο και γαστρικό MALT λέμφωμα.
Πρόσφατα δεδομένα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι μείωση της επίπτωσης του καρκίνου ιδιαίτερα σε πληθυσμούς με υψηλή γενετική προδιάθεση σχετίζεται με τα αυξημένα ποσοστά εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι το βασικό αίτιο του έλκους βολβού δωδεκαδακτύλου και σε μεγάλο ποσοστό είναι το και το αίτιο έλκους στομάχου.
Το ελικοβακτηρίδιο προκαλεί μια χρόνια λοίμωξη στο περιβάλλον του στομάχου και μπορεί να μην προκαλεί καθόλου συμπτώματα ή ο ασθενής να αισθάνεται δυσφορία, φούσκωμα, συχνές ερυγές ή δυσπεψία .
Συνηθέστερα ο ασθενής αναφέρει άλγος που έχει μάλιστα και εποχιακή κατανομή κοιλιακό άλγος με νυχτερινή αφύπνιση και χαρακτηριστικό επιγαστρικό άλγος που υφίεται με λήψη τροφής.
Ασθενείς με αιμορραγία πεπτικού από έλκος (γαστρορραγία) ωστόσο αναφέρουν ότι δεν είχαν ποτέ συμπτωματολογία από το ανώτερο πεπτικό!
Επομένως, η ύπαρξη του ελικοβακτηριδίου παρέμενε σιωπηλά στο περιβάλλον του στομάχου μέχρι την διάβρωση του αγγείου από το έλκος που οδήγησε σε μέλαινες κενώσεις (μαύρα διαρροϊκά κόπρανα).
H λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σχετίζεται και με την οντότητα της μη ελκωτικής λειτουργικής δυσπεψίας, η οποία μπορεί να εμφανίζεται με επιγαστρικά συμπτώματα όπως πόνο, δυσφορία, καύσο, ναυτία και αίσθημα πρωίμου κορεσμού.
Η ιστολογική εξέταση είναι η καλύτερη μέθοδος για την ανάδειξη του ελικοβακτηριδίου, ενώ αξιόπιστα αποτελέσματα δίνουν και οι δοκιμασίες αναπνοής.
To H.Pylori προκαλεί με την πάροδο ετών δομικές και κυτταρικές αλλαγές στο βλεννογόνο του στομάχου όπως είναι η εντερική μεταπλασία, η οποία χρειάζεται παρακολούθηση με ιστολογική εξέταση καθώς θεωρείται δυνητικά προκαρκινική κατάσταση.
Πρακτικά αυτό σημαίνει παρακολούθηση του ασθενούς ακόμα και μετά την παρέλευση της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και την επιτυχή εκρίζωση του.
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, πώς αντιμετωπίζεται
Σκοπός της θεραπείας είναι πρόληψη της δημιουργίας έλκους και η έγκαιρη εκρίζωση του μικροβίου.
Η θεραπεία συνίσταται στη ταυτόχρονη λήψη κοινών αντιβιοτικών μαζί με αναστολείς αντλίας πρωτονίων για ένα 10ήμεροή για 14 ημέρες.
Το ποσοστό της επιτυχίας εκρίζωσης του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού είναι πάνω από 90% ενώ υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις-θεραπείες επί αποτυχίας της πρώτης γραμμής θεραπείας.
To θεραπευτικό αποτέλεσμα πρέπει να ελέγχεται 4 εβδομάδες μετά το πέρας της αντιβιοτικής αγωγής.
Στους ασθενείς με υψηλή κλινική υποψία για πεπτικό έλκος από το ιστορικό τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση και λήψη ιστοτεμαχιδίων για ιστολογική μελέτη.
Το γαστρεντερολογικό ιατρείο μας έχει καταγράψει εκατοντάδες επιτυχείς εκριζώσεις σε ασθενείς με συμπτώματα στο ανώτερο πεπτικό. Επιπλέον οι ασθενείς μετά την εκρίζωση παρακολουθούνται με βάση τα ευρήματα της ιστολογική τους εξέτασης.
Στην ανίχνευση της εντερικής μεταπλασίας, αλλά και στην πιθανή δυσπλασία συμβάλλει τα μέγιστα ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει το γαστρεντερολογικό ιατρείο μας, που δίδει την δυνατότητα έγκαιρα να χαρτογραφηθούν οι περιοχές του στομάχου που μας ενδιαφέρουν και στοχευμένα να παρακολουθείται με ιστολογική εξέταση ο ασθενής.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και τη θεραπεία της νόσου, όπως: ελικοβακτηρίδιο τι είναι, ελικοβακτηρίδιο αντιμετώπιση, ελικοβακτηρίδιο συμπτώματα, ελικοβακτηρίδιο πώς κολλάει, ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεραπεία, λοίμωξη στομάχου, συμπτώματα ελικοβακτηρίδιο πυλωρού, εξετάσεις ελικοβακτηριδίου κόστος, εξετάσεις για ελικοβακτηρίδιο και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.