
Εκκολπωμάτωση Παχέος Εντέρου
Τι είναι η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου
Η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου σχετίζεται με τα εκκολπώματα, τα οποία είναι οι προς τα έξω σακοειδείς προσεκβολές του εντερικού τοιχώματος. Μπορεί να είναι πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα και κυρίως ανευρίσκονται στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου (σιγμοειδές και κατιόν).
Το 70 % των ανθρώπων άνω των 80 ετών πάσχει από εκκολπωματική νόσο. Στους προδιαθεσικούς παράγοντες εκτός από την ηλικία, είναι η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες .
Θεωρείται ότι ο μειωμένος αριθμός καθημερινών κενώσεων και η αύξηση της σκληρότητας της σύστασης των κοπράνων προκαλούν αύξηση της ενδοαυλικής πίεσης και εν τέλει την δημιουργία εκκολπωμάτων.
Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου, συμπτώματα
Το 70-80 % των ασθενών με εκκολπώματα παραμένουν ασυμπτωματικοί, σπανιότερα μπορεί να προκαλέσουν διαρροϊκές κενώσεις στα πλαίσια της τμηματικής κολίτιδας σχετιζόμενης με εκκολπωμάτωση. Η διάγνωση της εκκολπωματικής νόσου γίνεται κυρίως με την κολονοσκόπηση και την αξονική κοιλίας.
Εκκολπωματίτιδα είναι οξεία φλεγμονή των εκκολπωμάτων, μικροβιακής αιτιολογίας και αποτελεί την συχνότερη επιπλοκή της εκκολπωματικής νόσου.
Εκτιμάται ότι το 15-20% των ασθενών με εκκολπώματα θα παρουσιάσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο εκκολπωματίτιδας στην διάρκεια της ζωής τους.
Τα συμπτώματα στην οξεία εκκολπωματίτιδα είναι πόνος στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλίας, πυρετός ,ανορεξία και πιθανόν και δυσουρικά ενοχλήματα λόγω της ανατομικής σχέσης του εντέρου με το ουροποιητικό σύστημα.
Ανάλογα με την εμφάνιση ή όχι επιπλοκών ταξινομείται ως επιλεγμένη ή μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα αντιστοίχως.
Επιπλοκές εκκολπωματικής νόσου
Οι κύριες επιπλοκές είναι: η οξεία εκκολπωματίτιδα, ο σχηματισμός αποστήματος η ανάπτυξη περιτονίτιδας και η αιμορραγία.
Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου αντιμετώπιση
Η θεραπεία καθορίζεται ανάλογα με την βαρύτητα της φλεγμονής. Σε πρώτη φάση ο ασθενής πρέπει να είναι σε ανάπαυση του εντέρου με δίαιτα και πολλά υγρά εφόσον τα ανέχεται από του στόματος, εναλλακτικά τα λαμβάνει ενδοφλέβια με τοποθέτηση ορού. Ο ρόλος της αντιβίωσης αμφισβητείται βιβλιογραφικά – δίνεται όμως συνδυασμένη αντιβιοτική αγωγή για την πρόληψη επιπλοκών.
Η χειρουργική αντιμετώπιση θα πρέπει να σταθμίζεται και στην οξεία φάση εφαρμόζεται όταν ο ασθενής παρουσιάσει περιτονίτιδα, μια κατάσταση απειλητική για την ζωή του ασθενούς.
Η διάγνωση της οξείας εκκολπωματίτιδας αλλά και των επιπλοκών της, τίθεται με το ιστορικό, την κλινική εικόνα, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και απεικονιστικά κυρίως με αξονική κοιλίας με χρήση σκιαγραφικού μέσου.
Η κολονοσκόπηση πρέπει να αποφεύγεται στην οξεία φάση για 2 μήνες λόγω υψηλού κινδύνου διάτρησης του παχέος εντέρου. Η κολονοσκόπηση ωστόσο πρέπει να γίνεται 2-3 μήνες μετά το επεισόδιο εκκολπωματίτιδας, για αποκλεισμό κακοήθειας του εντέρου, εφόσον ο ασθενής δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο τα τελευταία 3-5 έτη.
Η σύσταση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να μιμείται οξεία εκκολπωματίτιδα ή μπορεί να μιμηθεί κλινικά ή/ και απεικονιστικά εικόνα που μοιάζει με εκκολπωματίτιδα.
Στο ιατρείο μας με τη χρήση συνεχούς έγχυσης νερού (υδροκολονοσκόπηση) και την εμφύσηση CO2 αντί για ατμοσφαιρικό αέρα, η κολονοσκόπηση είναι αρκετά ασφαλής και ανώδυνη για τον ασθενή με εκκολπωματική νόσο. Το νερό επιτρέπει την ανώδυνη και αποτελεσματική είσοδο του ενδοσκοπίου ενώ το CO2 είναι ένα αέριο που απορροφάται 150 φορές πιο γρήγορα από το ατμοσφαιρικό αέρα παρέχοντας μια ανώδυνη και ασφαλή εξέταση για τον ασθενή .
Η παρακολούθηση των ασθενών με εκκολπώματα συνεχίζεται από το γαστρεντερολογικό ιατρείο μας με σκοπό την πρόληψη νέων επεισοδίων εκκολπωματίτιτιδας τόσο με διαιτητικές οδηγίες όσο και με χρήση φαρμακευτικής αγωγής όταν απαιτείται. Η επικοινωνία είναι τακτική σε ασθενείς που ήδη γνωρίζουν ότι έχουν εκκολπώματα και αυτό καθιστά εύκολη την έγκαιρη πρόληψη νέων επεισοδίων εκκολπωματίτιδας.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τη εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου και τη θεραπεία της νόσου, όπως: εκκολπωματίτιδα τι είναι, εκκολπώματα, εκκολπωμάτωση τι την προκαλεί, εκκολπωμάτωση θεραπεία, εκκολπωμάτωση δίαιτα, εκκολπωμάτωση σιγμοειδούς, εκκολπωμάτωση εντέρου συμπτώματα, εκκολπωμάτωση θεραπεία και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.