Δυσκοιλιότητα

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας; Ο παραδοσιακός ορισμός της δυσκοιλιότητας είναι 3 ή λιγότερες ανά εβδομάδα, κενώσεις. Αυτός ο ορισμός όμως δεν γίνεται να συμπεριλάβει όλους τους ασθενείς που παραπονιούνται για δυσκοιλιότητα. Κάποιοι από αυτούς περιγράφουν σαν δυσκοιλιότητα, τη δυσφορία ή και τον πόνο κατά την αφόδευση με αποβολή πολύ σκληρών κοπράνων. Για τις κατηγορίες αυτών των ασθενών θεσπίστηκαν τα Κριτήρια της Ρώμης, όπως και αντίστοιχα κριτήρια υπάρχουν για τους ασθενείς με ευερέθιστο έντερο που σχετίζεται με δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα διακρίνεται σε πρωτοπαθή λειτουργική ιδιοπαθή ή δευτεροπαθής, συνέπεια συστηματικών διαταραχών ή λήψης φαρμάκων.

Δυσκοιλιότητα συμπτώματα και διάγνωση

Η διάγνωση προϋποθέτει ένα λεπτομερές ιστορικό από τον γαστρεντερολόγο. Η κλινική εξέταση, η δακτυλική εξέταση και η κολονοσκόπηση, εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία συναγερμού είναι απαραίτητες εξετάσεις για τη διερεύνηση της δυσκοιλιότητας. Οι αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι ποικίλες και απαιτείται ένα διαγνωστικό πλάνο που εξατομικεύεται για κάθε ασθενή.

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η δυσκοιλιότητα συνδεόμενη με το ευερέθιστο έντερο.

Ο συγκεκριμένος τύπος, σύμφωνα με τα Κριτήρια της Ρώμης, συνδυάζεται με υποτροπιάζον κοιλιακό άλγος που εμφανίζεται τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα τους τελευταίους 3 μήνες και με ταυτόχρονη παρουσία:

  • Βελτίωσης με την κένωση.
  • Έναρξης που σχετίζεται με αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων.
  • Έναρξης που σχετίζεται με αλλαγή στη σύσταση των κενώσεων.
  • Με το 25% των κενώσεων να παρουσιάζονται με σκληρής σύστασης κόπρανα.

Ωστόσο, πολλές συστηματικές παθήσεις προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά και πολλές  νευρολογικές διαταραχές επίσης. Στη διάγνωση της δυσκοιλιότητας συμβάλλουν κάποιες φορές ειδικές εξετάσεις που σκοπό έχουν να ελέγξουν την ακεραιτότητα ανατομική, αλλά και λειτουργική των σφιγκτήρων του πρωκτού.

Ακόμη  αρκετές  κατηγορίες  φαρμάκων  έχουν συνδεθεί με δυσκοιλιότητα, κάποια από αυτά ευρέως συνταγογραφούμενα από άλλες ειδικότητες.

Δυσκοιλιότητα αίτια που την προκαλούν

Αποφρακτικά ή οργανικά αίτια
Όγκοι, στενώσεις, εκκολπωματική νόσος,ορθοπρωκτική ν. Crohn.

Νευρολογικές διαταραχές
Σκλήρυνση κατά πλάκας , ν. Parkinson, βλάβες νωτιαίου μυελού, αυτόνομη νευροπάθεια.

Συστηματικές διαταραχές
Σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, υπερπαραθυρεοεισμός, υπερασβεστιαιμία, αμυλοείδωση, σκληροδερμία, νεφρική ανεπάρκεια., κατάθλιψη, ψύχωση και νευρογενής ανορεξία.

Φάρμακα (αναφέρονται τα συχνότερα  που προκαλούν δυσκοιλιότητα):
Αναλγητικά: μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οπιοειδή
Αντιυπερτασικά: ανταγωνιστές ασβεστίου
Αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωρικά, αντιπαρκινσονικά, αντισταμινικά, συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου.

Δυσκοιλιότητα αντιμετώπιση

Στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση του ασθενούς από το ενοχλητικό σύμπτωμα και η βελτίωση της ποιότητας στην καθημερινή ζωή του.

Αρχικά, δίνονται συμβουλές για αλλαγή τρόπου ζωής καθώς δυσκοιλιότητα και τροφές είναι αλληλένδετα. Θα πρέπει να γίνεται αύξηση της λήψεως νερού και γενικά υγρών μέσα στο 24ωρο. Συνδυαστικά, συστήνεται χορήγηση φυτικών ινών και  ωσμωτικώς δρώντων ή/και διεγερτικών καθαρτικών .

Επίσης, αξιοποιούμε τη γνώση από μελέτες, ότι η κινητικότητα του εντέρου είναι περισσότερο αυξημένη το πρωί και καθοδηγείται ο ασθενής ώστε να ρυθμίζει με μια κανονικότητα τις κενώσεις του κυρίως τις πρωινές ώρες. Αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα σκευάσματα ή ωσμωτικώς δρώντα φάρμακα δίδονται πρωινές ώρες,  ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα.

Στους μη ανταποκριθέντες στα παραπάνω μέτρα, συνιστάται διερεύνηση ειδικών διαταραχών του παχέος εντέρου και διαταραχών της αφόδευσης και εξατομίκευση της θεραπείας.

Πότε χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον γαστρεντερολόγο για τη δυσκοιλιότητα

Η γνώμη του γαστρεντερολόγου για πιθανή κολονοσκόπηση πρέπει να ζητείται όταν μαζί με την δυσκοιλιότητα αναφέρονται από τον ασθενή και συμπτώματα «συναγερμού»:

  • Όταν παρουσιάστηκε πρόσφατα (τελευταίο 3μηνο) δυσκοιλιότητα που εναλλάσσεται με διάρροια.
  • Όταν παρουσιάστηκε δυσκοιλιότητα σε συνδυασμό με κενώσεις που έχουν αίμα κόκκινο ή βυσσινόχροο.
  • Όταν με την δυσκοιλιότητα παρατηρείται  και απώλεια βάρους το τελευταίο χρονικό διάστημα.
  • Όταν υπάρχει ψηλαφητή μάζα στην δακτυλική εξέταση ή ψηλαφητή μάζα στην κλινική εξέταση της κοιλίας.
  • Όταν από άλλες εξετάσεις εργαστηριακές ή απεικονιστικές χρειάζεται διερεύνηση το παχύ έντερο.

Μετά την εργαστηριακή, απεικονιστική και πολλές φορές ενδοσκοπική διερεύνηση συλλέγονται όλα αποτελέσματα και τίθεται η διάγνωση του αιτίου της δυσκοιλιότητας.

Η προσέγγιση του ασθενούς με δυσκοιλιότητα στο ιατρείο μας γίνεται με μεθοδικότητα εξατομικευμένα και στοχευμένα ώστε να δίνεται άμεσα η λύση στο πρόβλημα και να αποφεύγονται περιττές εξετάσεις και ταλαιπωρία του ασθενούς. Με  αυτόν τον λεπτομερή και μεθοδικό τρόπο έχουν τεθεί διαγνώσεις σε δύσκολα κλινικά προβλήματα και έχουν θεραπευθεί ασθενείς με διάφορες αιτίες δυσκοιλιότητας.

Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τη δυσκοιλιότητα και τη θεραπεία της νόσου, όπως: δυσκοιλιότητα αντιμετώπιση, δυσκοιλιότητα τροφές, δυσκοιλιότητα τροφές που απαγορεύονται, δυσκοιλιότητα τρόποι αντιμετώπισης, δυσκοιλιότητα συμπτώματα, δυσκιλοιότητα παιδιά, δυσκοιλιότητα τι να φάω, δυσκοιλιότητα μετά την κολονοσκόπηση, δυσκοιλιότητα άμεση αντιμετώπιση και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.