Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι ένα σύνολο σημείων κλινικών και συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τον ασθενή και που επιφέρουν αλλαγές στην ποιότητα της ζωής του.

Δεν πρόκειται για κάποια φλεγμονή όπως παλαιότερα αναφερόταν ως σπαστική κολίτιδα. Ο όρος κολίτιδα πρέπει να χρησιμοποιείται για φλεγμονές του εντέρου (ιογενείς, μικρόβια,ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα κλπ).
Το βασικό σύμπτωμα του ευερέθιστου εντέρου είναι ο κοιλιακός πόνος ή κοιλιακή δυσφορία συν κάτι άλλο που μας αναφέρει ο ασθενής όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγές διάρροιες με δυσκοιλιότητα και αυτά τα συμπτώματα να ενοχλούν τον ασθενή τουλάχιστον του τελευταίους 6 μήνες.
Διακρίνονται διάφορες υποκατηγορίες για να μπορέσουν να ταξινομηθούν και διάφορα άτυπα συμπτώματα.
Πολλοί πιστεύουν ότι το σύνδρομο οφείλεται σε κάποια τροφική δυσανεξία ή γενικά στις τροφές. Oι τροφές που ευθύνονται για την εκδήλωση των συμπτωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Tα τρόφιμα που κυρίως ενοχοποιούνται είναι τα γαλακτοκομικά, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αυγά, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, αλλά και κάποια ροφήματα (καφές, γάλα). Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια σαφής και τεκμηριωμένη μελέτη που να αποδεικνύει την αιτιολογική σχέση μεταξύ συμπτωμάτων και συγκεκριμένων τροφών.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να παρατηρήσετε αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται από κάποια τροφή και να την περιορίσετε σε περιόδους έξαρσης. Σε πολλές περιπτώσεις, για την εκδήλωση των συμπτωμάτων δεν ευθύνεται μόνο το είδος του τροφίμου, αλλά και η ποσότητα που καταναλώνετε. Aν, λοιπόν, σας ενοχλεί κάποιο τρόφιμο, πριν το αποκλείσετε τελείως από το διαιτολόγιό σας, δοκιμάστε πρώτα να το καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες.(π.χ όσπρια, ωμά λαχανικά ,μεγαλη ποσότητα φρούτων)

• Tο στρες: το στρες αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα εκδήλωσης του συνδρόμου. Oι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν αποδείξει πως υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ του ψυχισμού του ατόμου και του συνδρόμου. Tο 80-90% των ασθενών εμφανίζει παράλληλα διάφορες μορφές ψυχικών διαταραχών.

• Tο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συχνά εκδηλώνεται έπειτα από κάποιο επεισόδιο εντερικής λοίμωξης. Aν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ίσως είστε πιο τυχεροί από τους υπόλοιπους, καθώς η φαρμακευτική και διαιτητική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά να ξεπεράσετε το πρόβλημα, το οποίο δεν οφείλεται σε ψυχοσωματικές διαταραχές, που περιπλέκουν την κατάσταση. Oι γιατροί στην περίπτωση αυτή συνήθως χορηγούν αντιβιοτικά. Στο Γαστρεντερολογικό μας ιατρείο χειριζόμαστε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με ευερέθιστο έντερο. Στην πρώτη μας συνάντηση , προσπαθούμε να διερευνήσουμε σε ποια υποκατηγορία ασθενών ανήκει έτσι ώστε να κινηθούμε θεραπευτικά στοχευμένα.
Στην πρώτη μας συνάντηση θα μιλήσουμε αρκετά και θα εξηγήσουμε καθησυχαστικά τι είναι αυτό από το οποίο υποφέρει ο ασθενής και πως μαζί μπορούμε να κατακτήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η πράξη έχει αποδείξει ότι αυτή η εκτεταμένη συνέντευξη ηρεμεί τον ασθενή που μπορεί να διαχειριστεί και να εφαρμόσει πολύ καλύτερα τις συμβουλές που θα του δώσουμε.