Οξυουρίαση

Η οξυουρίαση είναι συχνή λοίμωξη στα παιδιά. Όμως αφορά και μέλη οικογενείας εκτός από τα παιδιά.
Προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά ηλικίας 5-10 ετών και είναι ασυνήθης σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και συχνότερα σε θερμά και υγρά κλίματα.
Οι οξύουροι είναι μικρά σκουλήκια παρασιτούν στο παχύ έντερο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταναστεύουν έξω από το έντερο και βγαίνουν στην περιοχή γύρω από τους γλουτούς με αποτέλεσμα να προκαλούν στο παιδί ενοχλητικό κνησμό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πώς μεταδίδονται οι οξύουροι;

Η μετάδοσή τους γίνεται με τα μολυσμένα χέρια του παιδιού. Το θηλυκό σκουλήκι μεταναστεύει στο δέρμα του πρωκτού και αφήνει τα αυγά του. Το παιδί ξύνεται στην περιοχή και με τα χέρια μεταφέρει τα αυγά τους στις επιφάνειες που ακουμπά.

Τι συμπτώματα προκαλούν οξύουροι;

Εάν υπάρχουν συμπτώματα τα συχνότερα είναι:
• Φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού και τους γλουτούς είναι το συχνότερο σύμπτωμα ειδικά το βράδυ που οι θηλυκοί σκώληκες αφήνουν τα αυγά τους στην περιοχή.
• Η έντονη φαγούρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου στο παιδί και τραυματισμό στην περιοχή από το έντονο ξύσιμο.
• Σπανιότερα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιά

Πώς γίνεται η διάγνωση της οξυουρίασης;

Οι σκώληκες φαίνονται καλύτερα 2-3 ώρες μετά που θα κοιμηθεί το παιδί. Φαίνονται σαν μικρές λευκες κλωστές που κινούνται.
• Οι γονείς μπορεί να δουν τους σκώληκες στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό ή στα κόπρανα με γυμνό μάτι.
• Για επιβεβαίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης κολλητική διαφανής ταινία. Η ταινία αυτή τοποθετείται το βράδυ γύρω από τον πρωκτό και σε αυτήν προσκολλώνται τα αυγά. Στη συνέχεια η ταινία τοποθετείται σε αποστειρωμένο δοχείο και εξετάζεται στο εργαστήριο με το μικροσκόπιο.

Θεραπεία για την οξυουρίαση

Στα παιδιά με οξύουρους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή όπως σιρόπι μεβενδαζόλης Τα φάρμακο αυτό σκοτώνοει τους σκώληκες αλλά όχι τα αυγά τους.
Το φάρμακο συνήθως χορηγείται σε μία δόση και επαναλαμβάνεται σε 15 ημέρες .
Η θεραπεία χορηγείται σε όλα τα μέλη της οικογένειας του πάσχοντος παιδιού και πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα.
Να θυμάστε ότι μπορεί τα παιδιά να πάρουν τη θεραπεία τους αλλά να ξαναεμφανίσουν οξύουρους για αυτό παράλληλα με τη φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις.

Ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε?

• Να λάβουν θεραπεία όλα τα μέλη της οικογένειας έστω και εάν δεν έχουν συμπτώματα.
• Να κόβετε συχνά τα νύχια του παιδιού, να τα διατηρείτε κοντά και καθαρά. Αποτρέπεται το παιδί να δαγκώνει τα νύχια του ή να πιπιλίζει το δάκτυλο.
• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά την επαφή με γάτους ή σκύλους (μπορεί να μεταφέρουν στα φτερά τους τα αυγά των οξύουρων).
• Να πλένετε συχνά τα σεντόνια, τις πετσέτες, τα εσώρουχα και τα ρούχα.
• Σχολαστικός καθαρισμός στο δωμάτιο του παιδιού, των παιγνιδιών, στην τουαλέτα, για να απομακρυνθούν τα αυγά των σκωλήκων.