Κολονοσκόπηση

Είναι απαραίτητη για τη διάγνωση των παθήσεων του παχέος εντέρου. Θεωρείται μάλιστα αναντικατάστατη μέθοδο έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης νοσημάτων του παχέος εντέρου διότι δίνει την δυνατότητα άμεσης όρασης στον εκπαιδευμένο ενδοσκόπο ανεύρεσης αξιολόγησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Ένα όργανο εύκαμπτο που διαθέτει κάμερα υψηλής ευκρίνειας στο άκρο του ,εισέρχεται αργά και ανώδυνα στο ορθό και με ήπιες κινήσεις προωθείται μέχρι το τέλος του εντέρου δηλαδή, στην περιοχή του τυφλού.

Πολλές φορές και ανάλογα και με την ένδειξη της εξέτασης είναι απαραίτητο να προωθηθεί και εντός του λεπτού εντέρου ,τον τελικό ειλεό. Το ενδοσκόπιο αυτό διαθέτει ένα κανάλι μέσα από το οποίο εισέρχονται διάφορα εργαλεία όπως η λαβίδα με την οποία λαμβάνονται ,ανώδυνα ,ιστοτεμαχίδια κατά την ώρα της εξέτασης με σκοπό να εξετασθούν στο μικροσκόπιο από τον παθολογοανατόμο.

Παράλληλα με τη εξέταση μπορούν να εφαρμοσθούν τεχνικές ανάδειξης ακόμη και πολύ μικρών αλλοιώσεων στον βλεννογόνο του παχέος εντέρου (χρωμοενδοσκόπηση) όπου είτε ψηφιακά με τους επεξεργαστές υψηλής ανάλυσης που διαθέτουμε, είτε χρωματίζοντας το έντερο με ακίνδυνες χρωστικές ουσίες ,λαμβάνουμε μια εικόνα του εντέρου που βασίζεται στην αντίθεση. Στο ιατρείο μας παρέχονται και οι δυο τεχνικές ανάδειξης μικροσκοπικών βλαβών με τη χρήση της χρωμοενδοσκόπησης. Η εκπαίδευση και η προσεκτική παρατήρηση του ενδοσκόπου παίζει σε αυτό το σημείο μεγάλο ρόλο καθώς μπορεί στον ίδιο χρόνο να ανακαλύψει, να αξιολογήσει, να χαρακτηρίσει με βάση ειδικές ενδοσκοπικές ταξινομήσεις, και να κρίνει αν η βλάβη μπορεί να αφαιρεθεί στον ίδιο χρόνο ή πρέπει για λόγους καλύτερης αντιμετώπισης και ασφάλειας του ασθενούς η αφαίρεση να γίνει χειρουργικά.
Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η κολονοσκόπηση θεωρείται ως η εξέταση εκλογής για την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του π. εντέρου (gold standard) και που αποδεδειγμένα παγκόσμια έχει μειώσει την επίπτωση του καρκίνου του π. εντέρου
Πολύ χρήσιμο είναι να γίνεται και προληπτικά αφού μπορεί να ανιχνεύσει πολύποδες σε πρώιμο στάδιο (πριν εξελιχθούν σε καρκίνο). Αν και οι περισσότεροι ασθενείς πιστεύουν ότι η εξέταση αυτή προκαλεί πόνο, στην πράξη θα διαπιστώσουν ότι αυτό δεν ισχύει εφ` όσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, πέρα από την απαραίτητη τεχνική επάρκεια του ενδοσκόπου.
Πιο συγκεκριμένα στο ιατρείο μας ακολουθούμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές που βιβλιογραφικά, επιστημονικά αλλά και εμπειρικά έχουν αποδείξει ότι κάνουν πολύ πιο εύκολη την εξέταση και προκαλούν ελάχιστη δυσφορία στον ασθενή μας.

Έτσι λοιπόν η κολονοσκόπηση στο ιατρείο μας :

Γίνεται με τη χορήγηση καταστολής (μέθης)
Γίνεται με εμφύσηση διοξειδίου του άνθρακα -και όχι αέρα- στο έντερο. Το διοξείδιο του άνθρακα απορροφάται από το έντερο 150 φορές γρηγορότερα συγκριτικά με τον αέρα. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να μην αισθάνεται «φούσκωμα» κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αλλά ούτε και μετά από αυτήν.(νιώθει σαν να μην έκανε εξέταση!)
Χρησιμοποιούμε οξυγόνο σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης ώστε να μην υπάρχει η παρά μικρή δυσφορία στον ασθενή.
Διαθέτουμε ότι χρειάζεται από εξοπλισμό και τεχνικά μέσα ώστε η εξέταση να είναι ασφαλής και διαγνωστική ταυτόχρονα.
Χρησιμοποιούμε τις κατευθυντήριες οδηγίες για την σωστή απολύμανση και καθαρισμό των ενδοσκοπίων με ειδικούς παράγοντες απολύμανσης και αποστείρωσης, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς οδηγίες και πρακτικές των ενδοσκοπικών τμημάτων του εξωτερικού με μεγάλη επιμέλεια και σχολαστική λεπτομέρεια από το νοσηλευτικό μας προσωπικό. Ο χώρος επίσης του εργαστηρίου του ιατρείου είναι αυτόνομος και απολυμαίνεται μετά το πέρας του προγράμματος των ενδοσκοπήσεων.

Επέστρεψα στο σπίτι μετά από την κολονοσκόπηση. Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσω με τον γιατρό που με εξέτασε;

  • Πόνο στην κοιλιά, που είναι πολύ οξύτερος από ότι ο γνωστός σας πόνος από την ύπαρξη αερίων, ή κράμπες
  • Φουσκωμένη και σκληρή κοιλιά
  • Εμετό
  • Πυρετό
  • Αποβολή μεγάλης ποσότητας αίματος από τον πρωκτό σας (ειδικά όταν έχει προηγηθεί πολυπεκτομή)