Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια μόνιμη δυσανεξία στη γλουτένη , μια πρωτείνη που περιέχεται στα δημητριακά: σιτάρι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, αγριοσίταρο.

Όταν λαμβάνονται από άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, οι τροφές αυτές προκαλείται φλεγμονή του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα να εκφυλίζονται οι εντερικές λάχνες που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση των σημαντικών θρεπτικών συστατικών και κυρίως του σιδήρου. Ο βλεννογόνος του λεπτού εντέρου καταστρέφεται και επομένως θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, βιταμίνες απορροφούνται μερικώς ή καθόλου.
Η κοιλιοκάκη με την τυπική εικόνα εκδηλώνεται με διάρροια, απώλεια βάρους αδυναμία, κοιλιακά άλγη, ναυτία διαταραχές ανάπτυξης στα παιδιά. Στους ενήλικες συνυπάρχει αναιμία, κόπωση, αδυναμία, οστεοπόρωση, ερπετοειδής δερματίτιδα θυρεοειδίτιδα και διαβήτης τύπου I. Πολύ συχνά όμως έχει μια πολύ αμβληχρή και άτυπη εικόνα π. χ φουσκώματα ή ανεξήγητη αύξηση τρανσαμινασών.
Διαγνωστικά η κοιλιοκάκη ανευρίσκεται είτε με βιοψία λεπτού εντέρου(δωδεκαδακτύλου και βολβού) κατά τη διενέργεια της γαστροσκόπησης είτε με αντισώματα ιστικής τρανσαγλουταμινάσης και έναντι ενδομυϊου κλάσης IgA-IgG.
Η κοιλιοκάκη αφορά περίπου το 1% του πληθυσμού και φυσικά πρέπει να διερευνώνται και τα αλλά συγγενικά πρώτου βαθμού πρόσωπα
Η μοναδική θεραπεία είναι η αυστηρή και δια βίου διατροφή χωρίς γλουτένη.