Γαστροσκόπηση

Η Γαστροσκόπηση είναι η ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού συστήματος.
Με τη γαστροσκόπηση μπορούμε να διαγνώσουμε παθήσεις και νοσήματα του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.

Με την γαστροσκόπηση παρέχεται η δυνατότητα άμεσης όρασης στον εκπαιδευμένο γαστρεντερολόγο να εκτιμήσει και ταυτόχρονα να λάβει υλικό με βιοψία για ιστολογική εξέταση. Και τούτο είναι δυνατό διότι το ενδοσκόπιο διαθέτει ειδικό κανάλι όπου εισέρχεται λαβίδα που λαμβάνει ιστοτεμαχίδια από την περιοχή που μας ενδιαφέρει να μελετήσουμε και κατόπιν ο ειδικός παθολογοανατόμος θα τα εξετάσει στο μικροσκόπιο.
Ένα εύκαμπτο λεπτό (στο ιατρείο μας διαθέτουμε το πιο λεπτό ενδοσκόπιο μόλις 8 mm διαμέτρου)όργανο που διαθέτει κάμερα υψηλής ευκρίνειας στο άκρο του, εισέρχεται αργά και ανώδυνα από το στόμα και ακολούθως πολύ ήπια στον οισοφάγο.
Έχει προηγηθεί νηστεία από τα στερεά για 8 ώρες και 2 ώρες για τα υγρά.

Η γαστροσκόπηση γίνεται με χορήγηση από την φλέβα μέθης, δηλ φαρμακευτικής ουσίας που χαλαρώνει αρκετά τον ασθενή τόσο, όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η εξέταση δηλ. περίπου 7 λεπτά.
Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ο ασθενής να είναι ήρεμος και χαλαρός ώστε η σημαντική αυτή εξέταση να γίνει με την ελάχιστη δυνατή δυσανεξία του ασθενούς.

Η γαστροσκόπηση είναι μια ασφαλής εξέταση. Μετά το πέρας της γαστροσκόπησης και για 4-5 ώρες απαγορεύεται η οδήγηση, ενώ ο ασθενής μπορεί να σιτιστεί κανονικά μετά λίγη ώρα