Γαστροισοφαγική Παλινδρομική νόσος

Είναι η νόσος που προκαλείται από συχνή παλινδρόμηση , από το στόμαχο δηλ. προς τον οισοφάγο και είναι πολύ συχνό πρόβλημα και αίτια εισόδου στα γαστρεντερολογικά ιατρεία

Όσοι αισθάνονται παλινδρόμηση περιγράφουν τα συμπτώματα ως κάψιμο πίσω από το στέρνο ή ψηλά στο στήθος ή μπορεί να περιγράφεται και ως ενόχληση που χειροτερεύει μετά το φαγητό ή κατανάλωση αλκοόλ.

Η παλινδρόμηση αφορά σχεδόν όλο τον πληθυσμό αλλά σε κάποιους κάνει πολύ περισσότερο αισθητή την συμπτωματολογία της. Περισσότερο από 2-3 φορές την εβδομάδα συμπτωματολογία καύσου ή οξινών αναγωγών προς τον οισοφάγο-έως και στο στόμα θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γαστρεντερολόγο για συμβουλή.

Κυρίως στην παλινδρομική νόσο μας ενδιαφέρουν πολύ οι επιπλοκές της νόσου , οι βλάβες δηλ. που προκαλούνται στον οισοφάγο και που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αι για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα.

Στο ιατρείο μας έχουμε τη δυνατότητα μέσω της χρωμοενδοσκόπησης και της ψηφιακής χρωμοενδοσκόπησης που διαθέτουμε, να απομονώνουμε ακόμη και πολύ ήπιες αλλαγές στον βλεννογόνο του οισοφάγου εξ αιτίας της χρόνιας παλινδρόμησης

Μιλώντας για επιπλοκές της παλινδρόμησης θα πρέπει ο ασθενής να έχει κατά νου τα συμπτώματα αυξημένου κινδύνου όπως λέγονται όπως δυσκολία στη δίοδο της τροφής προς το στομάχι, έμετοι ,βράγχος φωνής, απώλεια βάρους όπου απαιτείται άμεση επίσκεψη για ιατρική συμβουλή.

Για την παλινδρομική νόσο υπάρχουν πλέον πολύ καλά και δοκιμασμένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους φάρμακα ,οι αναστολείς αντλίας πρωτονιών όπου ο ασθενής βλέπει βελτίωση στα συμπτώματα του από τα πρώτα 24ωρα, ενώ επουλώνουν την βλάβη που έχει υποστεί ο βλεννογόνος του οισοφάγου με το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.