Ενδοσκοπικό Υπερηχογράφημα

Η EUS δίνει την δυνατότητα να μελετηθεί μια αλλοίωση με την μέθοδο των υπερήχων μέσα από τον οισοφάγο , στόμαχο ή παχύ έντερο. Μοιάζει πολύ με την γαστροσκόπηση αλλά το ενδοσκόπιο που χρησιμοποιείται και ο επεξεργαστής-κονσόλα για την μεταφορά της εικόνας ως υπερηχογραφική , την καθιστά μοναδική σε χρησιμότητα και αποτελεί αναντικατάστατο εργαλείο στην διαγνωστική προσπέλαση αλλοιώσεων δύσκολα προσεγγίσιμων όπως πχ του παγκρέατος. Η ενδοσκοπική αυτή εξέταση γίνεται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον και γίνεται στο   Νος Υγεία κατόπιν συνεννόησης και πληρέστατης πληροφόρησης του ασθενούς.

Η ενδοσκοπική υπερηχοτομογραφία (EUS) αποτελεί μια σύγχρονη ενδοσκοπική μέθοδο όπου εκπαιδεύτηκα, στο Ενδοσκοπικό Τμήμα στο Γεν. Κρατ. Αθηνών ΄΄Γ. Γεννηματάς΄΄ τον Αναπλ. Διευθυντή κ Ι. Καρούμπαλη στο Ενδοσκοπικό Υπέρηχο (EUS-EUS FNA) που αποτελεί αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό τμήμα για τη συγκεκριμένη εξέταση και όπου και μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις με διενέργεια και συμμετοχή >350 ενδοσκοπικών πράξεων- EUS-FNA έλαβα την προαπαιτούμενη άδεια για διενέργεια των προαναφερομένων εξετάσεων, «Εκπαιδευθείς στους Υπερήχους Πεπτικού συστήματος (Ενδοσκοπικό Υπέρηχογράφημα)-Διακοιλιακό Υπερηχογράφημα» (Υ7α/Γ.Π. 118551).

Ταυτόχρονα με την διενέργεια της EUS υπάρχει η δυνατότητα λήψης υλικού από την αλλοίωση που θέλουμε να μελετήσουμε με την χρήση λεπτής βελόνης (EUS- EUS FNA) ώστε να υπάρχει διάγνωση από τον ειδικό κυτταρολόγο.