Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού

Το ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού είναι ένα μικρόβιο πιο γνωστό και ως μικρόβιο του στομάχου. Το ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού είναι το βασικό αίτιο του έλκους βολβού δωδεκαδακτύλου και σε μεγάλο ποσοστό είναι το και το αίτιο έλκους στομάχου. Το ελικοβακτηρίδιο προκαλεί μια χρόνια λοίμωξη στο περιβάλλον του στομάχου και μπορεί να μην προκαλεί καθόλου συμπτώματα ή ο ασθενής να αισθάνεται δυσφορία,φούσκωμα,συχνές ερυγές,εμέτους .
Στο Γαστρεντερολογικό μας ιατρείο υπάρχει η δυνατότητα ανεύρεσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με, αξιόπιστους και άμεσους τρόπους. Αρκετά συχνά χρησιμοποιούμε την δοκιμασία αναπνοής (Breath Test ) εύκολη, γρήγορη, χωρίς απαιτήσεις δοκιμασία με σχετικά άμεσο αποτέλεσμα. Επιπροσθέτως , κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης του ανωτέρου πεπτικού λαμβάνεται ιστοτεμαχίδια ανώδυνα από τον βλεννογόνο του στομάχου και εντός 24 ωρών υπάρχει το αποτέλεσμα(CLO TEST), ενώ λαμβάνοντας περισσότερες βιοψίες για ιστολογική εξέταση μπορεί να μας απαντήσει ο παθολογοανατόμος από την μικροσκοπική εξέταση να υπάρχει το μικρόβιο.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού, αφορά στον παγκόσμιο χάρτη σε όλους σχεδόν τους πληθυσμούς και έχει κατά καιρούς συσχετισθεί με διάφορα νοσήματα και καταστάσεις άλλοτε με τεκμηριωμένο και σαφή τρόπο και άλλοτε με αμφιλεγόμενο.
Η θεραπεία συνίσταται στη ταυτόχρονη λήψη κοινών αντιβιοτικών μαζί με αναστολείς αντλίας πρωτονίων για ένα 10ήμερο.Το ποσοστό της επιτυχίας εκρίζωσης του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού είναι περίπου πάνω από 90% ενώ υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις-θεραπείες επί αποτυχίας της πρώτης θεραπείας.